Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nur in kroatischer Sprache ,serbischer Sprache und bosnischer Sprache !! .

Necu kupiti ovaj auto :)..kakav auto imas?
Toyota RAV4. To je ili je bio u vrijeme poroda

img_1021-jpg.103417

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

UVEK SAM SE PLAŠIO DA TI TEPAM
Uvek sam se plašio da ti tepam,
Plašio se uvek da ti kosu držim u ruci,
Prestrašen bio da naglo možeš da se okreneš
i da mi uhvatiš nežno oko na svom vratu.
Jer sam glupavo verovao
da ću ako ti ruku na rame stavim
da ću ako ti prstima čelo dodirnem
da ću ako ti u tople oči grudi slijem
da ću izgubiti sebe.
Sad kad si otišla imam sebe, isuviše...
- Zoran Radmilović (11.3.1933 - 21.7.1985)

Anhänge

Anhänge

Danas je Medunarodni dan skoka :)

Anhänge

Ne znam da li je prokletstvo ili blagodet biti dete iz mešovitog braka. Nisam načisto da li je naša prednost ili mana to što nismo ničiji, nego samo svoji. I život ti, hteo ne hteo, prodje u u pitanju ko su naši? Ko njihovi? Čiji su, u stvari, ničiji? Nekako smo mi "polutani" doživljavali, i imali predstavu, da smo svi naši. Pa su nam neki "dobri ljudi" srušili sneška. Eto, zato nam je sada svima mnogo bolje, svi smo svačiji a nismo ničiji!
Djura kaže: ''Ja sam iz mijesanog braka. Majka mi je muslimanka, a otac je bio Srbin. Nasao sam se nekako izmedju. Ne dijelim ljude na Srbe ili muslimane. Moj djed je umro dva mjeseca nakon sto je poceo rat, ali mi je tokom opsade Sarajeva postavio najteze pitanje. Pitao me je: ''Ko su oni ljudi koji nas granatiraju ? Rekao sam da ne znam, da su to negativci. A on mi je odgovorio da je cuo kako su to Srbi jer je i sam bio Srbin. Rekao sam da je u pravu i onda mi je postavio to pitanje: ''A ko su nasi ? Rekao sam da ne znam. Mozda u tom ratu nije bilo nasih. Mozda smo svi nasi i nicji. To je bio jedan od razloga sto sam odlucio otici. Otisao sam iz Sarajeva u avgustu 1992 godine. Mozda sam zato ovde u Ljubljani. Nisam u Beogradu, nisam u Zagrebu, vec ovdje.''

Anhänge

Sretan rodjendan, Rade

Anhänge

Tekstilna fabrika "Teteks" - Tetovo, puštena je u rad 25. maja 1951. godine, prvih 37 radnika prvi radni dan proizveli su 13 kilograma vune, a do kraja godine 250 tona.
Najviše zaposlenih „Teteks” je zabeležio u periodu od 1986. do 1988. godine, u vreme kada je jugoslovensko rukovodstvo sa Milkom Planinc na čelu Izvršnog veća predviđalo da će svi nezaposleni dobiti mesto u državnim fabrikama i preduzećima.
Za te dve godine „Teteks” je brojao najviše 8800 radnika. Briga za radnike u nekadašnjem sistemu zauzima centralno mesto. Za potrebe radnika „Teteksa” 1973. godine prvi put je u gradu izgrađen vrtić u sklopu same fabrike.
Iako kapacitet nije u potpunosti iskorišćen u prvoj godini, u naredne tri godine ukazala se potreba za izgradnjom još jednog objekta.
U periodu 1969-1986. godine fabrika je dodelila 1255 stambenih kredita, čime je pomogla da 436 radnička porodica da reši svoje stambeno pitanje.
Fabriku je 1972. godine posetio Presednik Tito, a 1973. godine bile je domaćin tekstilijade na kojoj su učestvovali 1500 radnika-sportista. Za svoj doprinos u razvoju Jugoslavije, fabrika je 1976. godine dobila nagradu "AVNOJ".
Poslednja nova fabrika koja je počela da se gradi bila je ona za ćebad 1986. godine, kojom je „Teteks” dostigao najveću površinu od ukupno 400 hiljada kvadratnih metara.
Transformacija iz državnog vlasništva u akcionarsko društvo počela je 1994. godine.

Anhänge

Mali partizani Mirko i Slavko vjerovatno su najslavniji strip heroji bivše Jugoslavije. Danas bi imali 60 godina.

Anhänge

Zurück
Oben