Diese Quelle ist noch von 2013. Die Kapazitätserhöhung zur Herstellung von Raketentreibstoff geht ununterbrochen weiter.
Türkiye’nin İlk Yerli Füze Yakıtı TÜBİTAK UME’den
Savunma alanında bir stratejik ürün daha yerli imkanlarla üretildi.
Savunma sanayinde önemli projelere imza atan TÜBİTAK UME, şimdiye kadar yurt dışından ithal edilen füze yakıtını yerli imkanlarla üretmeyi başardı.
Dünyada sadece gelişmiş birkaç ülkenin üretebildiği JP-10 kodlu füze yakıtı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarının 2007 yılından beri devam eden ve son 2 yıldır hız verilen çalışmaları sonucu geliştirildi ve enstitünün altyapı imkanları kullanılarak mini pilot tesiste üretilmeye başlandı. Tesiste üretilen 100 litrelik JP-10 sentetik yakıtı, geçtiğimiz aylarda ROKETSAN A.Ş.’ye araştırmalarında kullanmak üzere teslim edildi.
Özel reaktörlerde bir dizi kimyasal reaksiyon ile üretilen füze yakıtı, kalite açısından da sınıfı geçerek uluslararası standartlara uygunluğu belgelendi.
Dünyadaki en iyi füze yakıtı
Dünyada üretilen en iyi füze yakıtı niteliğindeki yüksek itme gücüne sahip JP-10 füze yakıtı, yine TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli füze SOM da dahil yeni geliştirilecek tüm turbojet motorlu füzelerde de kullanılabilecek.
TÜBİTAK UME’nin günlük 10 litrelik üretim kapasitesine sahip olduğu mini füze yakıtı pilot üretim tesisinde gerçekleştirilen optimizasyon çalışmalarıyla; bilgisayar kontrollü tam otomatik pilot tesis kurulması için gerekli olan bütün hazırlıklar yapıldı.
Fizibilite çalışmaları tamamlanan yeni tesisin faaliyete geçmesiyle üretim kapasitesinin günlük 100 litre seviyelerine çıkması ve böylelikle litre maliyetinin de düşürülmesi hedefleniyor.
Hem pahalı hem temini zor
Şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtının litre fiyatının daha ucuz olmasına rağmen astronomik fiyatlarla karşılaşılıyor ve yakıtı üreten gelişmiş ülkelerin üretim ve satış şartları nedeniyle temininde önemli güçlükler yaşanıyor.
Bu açıdan yakıtın milli olanaklarla üretilmesi savunma alanında önemli bir stratejik hamle niteliği taşıyor.
Türkiye?nin ?lk Yerli Füze Yak?t? TÜB?TAK UME?den | ULUSAL METROLOJ? ENST?TÜSÜ
Milli füze teknolojisi büyük sıçrama yaptı
Savunma sanayinde milli füze teknolojisi için SOM Füzesi, Nüfuz Edici Bomba, Kanatlı Güdüm Kiti, Hassas Güdüm Kitleri gibi önemli projeler hayata geçirilmiştir.
Savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği başarılı projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vurucu gücünü artıran TÜBİTAK SAGE, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hâle getiren Hassas Güdüm Kiti-HGK’yı geliştirdi. HGK; GPS-INS güdüm sistemli olarak, her türlü hava şartında, hedefin kısa menzilli hava savunma menziline girmeden uzaktan atılabilmesini sağlayan ve Milli Savunma Bakanlığı desteğiyle TÜBİTAK SAGE tarafından özgün olarak geliştirilen bir silah sistemidir. Dünyada sınırlı sayıda ülkenin üretebildiği HGK’lar ile uçaklar hedefi 25 km uzaklıktan yüksek hassasiyetle vurabiliyor.
Nüfuz Edici Bomba (NEB), Dünya’da Bir İlk Başarıldı
Nüfuz Edici Bomba (NEB), yer üstü ve yer altındaki hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirilen, Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve GBU-10E/B lazer kitleri ile kullanıma uyumlu, dünyadaki emsallerine göre çok daha üstün özelliklere sahip, Türkiye’de geliştirilen ilk beton delici mühimmattır. NEB, Ardışık Delici Harp Başlığı (ADHB) teknolojisine sahip envantere girmiş dünyadaki ilk ve tek uçak bombasıdır. NEB, ADHB teknolojisi sayesinde düşük çarpma hızlarında ve açılarında dahi hedef üzerinde yüksek delme etkinliği gösterebilmektedir. NEB, MK-84 (2000 lb.) genel maksat bombası taşıyabilen tüm uçaklar tarafından atılabilme ve MK-84 (2000 lb.) genel maksat bombası ile uyumlu tüm güdüm kitleri ile kullanılabilme potansiyeline sahiptir. Tasarım sorumluluğu TÜBİTAK SAGE’ye ait olan NEB’in seri üretimi TÜBİTAK SAGE’nin desteğiyle Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından gerçekleştirilmektedir.
Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) Türkiye İlk Milli Seyir Füzesi
Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) yoğun bir şekilde korunan yüksek değerli askeri hedeflere karşı kullanılmak üzere tasarlanmış havadan karaya bir mühimmat ailesidir. Hv.K.K.lığı’nın uzun menzilli seyir füzesi ihtiyacının karşılanması amacı ile Milli Savunma Bakanlığı desteği ile TÜBİTAK SAGE tarafından özgün olarak geliştirilen ve Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi olma özelliğini taşıyan SOM, yüksek hassasiyetli, uzun menzilli, düşük görünürlüğe sahip, tüm hava şartlarında görev yapabilen, INS/GPS/IIR Güdüm Sistemi’nin yanı sıra Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi ve Görüntü Referanslı Navigasyon Sistemi’ne sahip bir silah sistemidir.
Türkiye’nin İlk Yerli Füze Yakıtı Üretildi
Dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretilen füze yakıtı artık Türkiye’de üretiliyor. TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü’nde (UME) uluslararası standartlara uygun olarak üretilen füze yakıtı, kalite açısından da sınıfı geçti. Yüksek itme gücüne sahip olan yakıt, savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılmasına önemli bir katkı sağlıyor. Stratejik bir ürün olduğu için istenilen an temin edilemeyen füze yakıtı belli başlı gelişmiş ülkeler tarafından üretiliyor. Üretimin artırılması için pilot tesisi geliştirecek olan TÜBİTAK UME, yeni kuracağı tesis için fizibilite çalışmasını tamamladı. Kurulacak olan yeni tesiste üretim kapasitesi günlük 100 litreye kadar çıkabilecektir.
Yeni Hedef Daha Gelişmiş Füze Sistemleri
TÜBİTAK geliştirdiği füze teknolojilerinden elde ettiği deneyim ile yerli savunma sanayi şirketleri ile de işbirliği yaparak daha gelişmiş sistemler tasarlayacaktır.
Milli füze teknolojisi büyük s?çrama yapt? | Milli Savunma Sanayi Haberleri