Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

[Türk Silahlı Kuvvetleri] - Turkish Armed Forces - Türkische Streitkräfte



Yerli makinalı tüfek için imzalar atıldı

Kale Kalıp ve MKEK "Modern Makinalı Tüfek" tasarımı için anlaştı. 2012 tarihinde başlayacak projenin 2015'te tamamlanması planlanıyor.
İSTANBUL - Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın direktifleri doğrultusunda Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Kale Kalıp A.Ş arasında "Modern Makinali Tüfek" tasarımı konusunda anlaşma imzalandı.

Türkiye'nin öz kaynakları kullanılarak tasarlanıp üretilecek olan "Modern Makinalı Tüfek"in, Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik ve teknik ister özelliklerini taşırken, muharebe ortamında, gece ve gündüz her türlü arazi ve hava şartlarında kullanılabilme özelliklerine sahip olacağı bildirildi.

Basın toplantısında konuyla ilgili bilgi veren Kale Grubu Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, "Modern Makinalı Tüfek"in tasarım sürecine ilişkin şöyle konuştu:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman personeliyle yakın işbirliği içinde gerçekleştirilecek ve üretilecek olan silah, tamamen TSK'nın ihtiyaçlarına özgü ve kendilerinin bu alandaki engin tecrübelerini tam olarak yansıtan etkin bir silah olarak tasarlanacak. Tasarlanacak silahın, ağırlığının az olması, daha uzun namlu ve atım ömrüne sahip olması, silahın sökülmesi ve takılmasının kolay olması, etkili menzilinin daha uzun olması gibi pek çok önemli özelliği ile dünyadaki muadillerine göre üstün özelliklere sahip olması hedefleniyor. Bununla birlikte silahın tasarımı, gelişimi ve üretiminde son teknoloji bilgisayar destekli Tasarım ve Analiz araçlarından Dinamik ve Kinematik Analiz Yazılımlarına kadar 13 değişik son derece gelişmiş yazılım ve donanım sistemleri kullanılacak."

Ocak 2012 tarihinde başlayacak projenin, Tasarım, Geliştirme ve Üretim Hattı Kalifikasyonu döneminin 2015 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını belirten Okyay, "2009 yılında yine Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile Kale Kalıp tarafından imzaları atılan "Milli Piyade Tüfeği" projesinde geçen süreçte üç farklı prototip gerçekleştirilmiş ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın beğenisine sunulmuştur. Prototipler üzerinde sürekli iyileştirmeler ile 50 adet A Serisi Prototipler üretilerek, bunlar üzerinde, SSM ve TSK personelinin gözetiminde 36 değişik ağırlaştırılmış testten başarıyla geçilmiştir. İçinde bulunduğumuz süreçte, 50 adet B Serisi prototiplerin tüm üretim süreçleri tamamlanmış ve Kalifikasyon Testleri için hazırlıklar sürmektedir" diye konuştu.

Okyay, kalifikasyon testlerinin tamamlanmasıyla beraber 200 adet Pilot Kafile Üretimi, 2012'nin ilk çeyreğinde başlatılacağını 2012 sonundan evvel de seri üretime geçilmesinin planlandığını kaydetti.

2012 Beginnt die Massenproduktion.
 
Türkei wird seinen eigenen ballistic Raketen Konstruieren die eine Reichweite von 2500 km erreichen sollen.


Hedef menzil 2500 km

92161.jpg





Savunma sanayii projelerine ve milli yazılımlara ağırlık vermesini isteyen Başbakan Erdoğan, füze sistemleri konusunda da İran'ı örnek gösterdi.
Savunma sanayiinde yerli üretim ve yüksek teknoloji konusunda TÜBİTAK'ı görevlendiren Başbakan Erdoğan, "İran'ın 2 bin-2 bin 500 kilometre menzilli füzeleri var. YAŞ toplantısında komutanlara sordum, 'Bizim füzelerin menzili ne kadar?' diye. En fazla 150 kilometre. Bu olmaz, geliştirmemiz lazım" dedi.

Habertürk gazetesinin haberine göre; Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki gün yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısına 13 bakan, bakan yardımcıları ve ilgili bürokratlar katıldı.

Erdoğan toplantının basma kapalı bölümünde yaptığı konuşmada Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) için hedef koydu. Kurumun savunma sanayii projelerine ve milli yazılımlara ağırlık vermesini isteyen Başbakan Erdoğan, füze sistemleri konusunda da İran'ı örnek gösterdi.

Erdoğan "Komşumuz İran 2 bin-2 bin 500 kilometre menzilli füzeler yaptı. YAŞ toplantısında komutanlara sordum. 'Bizim füzelerimizin menzili ne kadar?' diye. 'En fazla 150 kilometre' dediler. Bu olmaz. Bunu geliştirmemiz lazım" diye konuştu. Başbakan Erdoğan sözlerini "Kapı komşumuz İran'da bu var. Tamamen yerli; Avrupa'dan bağımsız olarak kendisi üretiyor. Ambargoya rağmen bunu yapıyor. Biz de yapabiliriz. Sizden bunu istiyorum" diye sürdürdü. ATAK helikopteri projesinden de söz eden Erdoğan, 2013 yılında seri üretime başlanacağını hatırlatarak, helikopterin ve füzelerin tamamen Türk savunma sanayii eliyle yerli üretim olması gerektiğini söyledi.

GİZLİ PROJELER
Toplantıda TÜBİTAK'ın en genç başkanı olan 40 yaşındaki Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da kuruma bağlı Savunma Geliştirme Enstitüsü'nün (SAGE) çalışmalarını anlattı. Savunmaya yönelik projeler bulunduğunu belirten Altunbaşak, Türk Silahlı Kuvvetleri için radar ve denizaltı sistemleri ile yazılımlar geliştirdiklerini söyledi. Projeleri dinleyince memnuniyetini ifade eden Erdoğan, "Bunlar güzel şeyler, bunları geliştirin. Savunma sanayiinde daha fazla proje üretin" talimatını verdi.

'RAFTA KALMASIN'
Toplantıda, ABD'de olduğu gibi Savunma Geliştirme Ensitüsü'nün ticarileşmesi, hayatın içine girmesi kararlaştırıldı. Projelerin rafta durmadan bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapılırken Türkiye'nin ihracatını artıracak, katma değer yaratacak, orta ve uzun vadede cari açığın azaltılmasına etkisi olacak projeler geliştirilmesi istenildi.

TÜRKİYENİN FÜZELERİ
J600-T YILDIRIM: Menzili 250 kilometre. 600, daha sonra 1500 km. menzile çıkarılması hedefleniyor.
JAGUAR: Çin teknolojisiyle üretiliyor. Menzili 150 kilometre civarında.
TOROS: 1999 yılında TSK envanterine girdi. Çok namlulu roketatarları andıran Torosların menzili 100 kilometre.
ATTACK-MS: ABD'den satın alınan füzelerin menzili 165 kilometre.
KASIRGA: Dört lançerli çok namlulu roketatardan oluşuyor. 150 kilogramlık savaş başlığı ile 100 kilometre ötedeki hedefi vurabiliyor.
HEDEF: Birkaç yıl içinde 1000 kilometre menzile ulaşabilecek füze teknolojisi elde etmek. Sonraki hedef ise 10 bin kilometre menzilli kıtalararası füze yapmak.

UZAKDOĞU ÖRNEĞİ
Türkiye'nin Ar-Ge çalışmalarını 10 yılda 2 katına çıkardığı saptamasının yapıldığı toplantıda Güney Kore örneği masaya yatırıldı. Güney Kore'nin GSYİH'sının yüzde 3'ünü, Türkiye'nin ise yüzde 0.84'ünü Ar-Ge için harcadığı belirtildi. Bunun sonucunda Güney Kore'nin büyüyen ekonomisinde Samsung, Hyundai, Daewoo, LG gibi markalar çıkardığı belirtildi; "Bizim niçin Nokia'mız, Samsung'umuz, yerli otomobil markamız yok" denildi. Toplantıda Çin örneği de verildi.

2023 YERLİ VİZYONU
Toplantıda; Türkiye'nin 2023 yılında yerli otomobil, yerli uydu, yerli uçak ve yerli tren vizyonu da ortaya konuldu. ABD'nin 1961 yılında Ay'a gitme hedefi koyduğu, 1969'da bu hedefi gerçekleştirdiği vurgulandı.


Hedef menzil 2500 km - Sabah
 
Türkei hat seine ersten 2 F-35 in auftrag gegeben.

Türkiye iki adet F-35 siparişi verdi



ucak.jpg



Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterden çıkarılması beklenen F-4 uçaklarının yerine almayı planladığı yeni nesil savaş uçağı F-35'lerden 2 adet sipariş edildi.


Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere alınması planlanan ilk 2 adet F-35A uçağının siparişinin verilmesi konusunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkili kılındı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gelecek planlarına ilişkin önemli kararlar alındı.

Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacını karşılamak üzere Türkiye'nin 1999 yılından itibaren konsorsiyum üyesi olarak katıldığı Müşterek Taarruz Uçağı Projesi kapsamında, tedarik planında yer alan ve 2015 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 adet F-35A uçağının siparişinin verilmesi konusunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkili kılındı.
Müteakip yıllara ilişkin siparişlerin yine Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından projedeki gelişmelere göre değerlendirilmesi kararlaştırıldı.
Hava Kuvvetleri Komutanlığının orta irtifa uzun süre havada kalan insansız hava aracı ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen Anka Projesi kapsamında seri üretim fazına ilişkin 10 uçaklık ilk paket için TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş ile sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.
Savunma Sanayii İcra Komitesi, Emniyet Genel Müdürlüğünün hafif sınıf helikopter ihtiyacını karşılamak için başlatılan proje kapsamında alınacak 15 helikopter için Bell Helikopter Textron firmasıyla sözleşme görüşmelerinin başlamasını kararlaştırdı.

Komite, ayrıca Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Hava Savunma Harbi Fırkateyni (TF-2000) projesi kapsamındaki gemilerin ana sensörü olacak Çok Amaçlı Faz Dizinli Radar Geliştirme Projesi'nin birinci aşaması için Aselsan Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş ile sözleşme görüşmelerinin başlaması kararı aldı.
Komite, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için turbojet motor ihtiyacını karşılamak üzere alınan teklifler sonucunda da Kale Havacılık Sanayi A.Ş firmasıyla sözleşme görüşmelerini başlattı.






Ekonomi Türkiye iki adet F35 sipari
 
Zurück
Oben