Ma ja tebi shuknen, ali vidim da ti ti ne kontas...
SANU Memorandum nije samo druga koncepcija, nego je fakat direktan napad na ono sto je Tito definisao. I ja se mogu sloziti sa konceptom iz 1974, pitanje je zasto se nisu s njim mogli sloziti SANU i Milosevic ?
Srboslavija ili Velika Srbija ne mogu biti isto kao koncept Titove Jugoslavije. Ti kao Srbin imas pravo to tako da vidis. Ali tvoja slijepost i ignorancije onih koji to tako ne vide, dovoljno daju odgovor zasto je to sve otislo u helac.
PA gdje im je falila ta uloga? Republika Srbija je uz njene (po ustavu) autonomne pokrajine bila relevantan Faktor u bivsoj drzavi. I sigurno je nas Drug Tito znao, da u relevantnim srpskim krugovima postoji zelja za jacom centralizacijom koja potkopava uravnotezen odnos republika. 1987 je Srbija imala dvije mogucnosti: Reformacija, Modernizacija, otvaranje. Slobodan Milosevic je imao potencial da postane reformski politicar i da dozivi sudbinu kao napr. Kucan. Ali Milosevic je po mantilom antibirokratske revolucije izabrao implementaciju nacionalizma i pokretanje nacionalnog pitanja u samu korist Srba, unutar jedne fragilne Federacije. Zanimljivo da od tebe -koji toliko brani tu konstitutivnost- nema ni rijec o tome da je Sloba bio spreman ne samo da nadje rijesenje na ledjima jednog konstitutivnog narode, nego se cak i dogovarao sa tvojim omiljenim hrvatskim politicarem ?
Kod tvojih zakljucaka covjek treba biti oprezan, jer sadrze mnostvo vlastitog pogleda na stvari sto se kasnije pretvori u pogresne argumente. Koliko do sada mogu da procjenim, sve Veliko Srpske Ideje baziraju na dominaciji nad drugim narodima ili idu uz protjerivanje drugih.
UH...dobro pa ne rece mudzahedinski...:Hoces mi postirati sta sam tacno napisao, pa cu da razjasnim.
Oni (Da preciziram: Intelektualno-politicka elita) su se gorko borili za Veliku Srbiju pa su se brzo transformisali u Jugoslovene sve dok je to podobno. David Riesman, sociolog iz Harvarda, je u svojoj analizi o srpskoj kolaboraciji bio zaprepasten, s kojom brzinom su promjenili ideologiju od prihvatanja njemackog nacizma do njegovog odbacivanja kada su vidjeli da stvari krecu niz brdo. Philip J. Cohen u knjizi "Srpski tajni rat" demontira mitologiju o kolektivnoj srpskoj nevinost. Dakle Srbi su bili tek od tog momenta za Jugoslaviju, kada su vidjeli da od Velike Srbije (jos) nema nista. Mogu ti ja ovdje par primjera nabaciti ako zelis da se malo suocis sa istinom. Danas u Srbiji su Cetnici i Partizani ista stvar. Pa hebote....ni Tudjman to nije postigao sa Ustashama a vallah ne´mre te nisht reci onima sto su Vjeru prodali va veceru....jel tako brate Srbine ?
Nema tu jedne Jugoslavije. Ovo je jedna Jugoslavija koju zele samo Srbi, na ledjima drugi. Da bude stvar jos smjesnije: Bunite se jos sto se drugi buno.....ej jeb ga sad...
A Drug Tito....mozda se jadnik nadao da ce Srbi jednoga dana prihvatiti jugoslavensku i odbaciti velikosrpsku ideologiju. To se nije ispunilo. Covjek se u kuci cvijeca nije ohladio, pa su se u politicko intelektualnim krugovima pojavili duhovi velikosrpskog hegemonizma koji ce za samo 8 godina sjebat sto je Drug stvarao 40...
P.S.:
Kad ce onaj Thread o Lissabonu ? Ha? Jel smisljas kako ces sjebati Heidera, Gow-a, Calic i ostale ?