Dosije Ceca - Muslimanska afera
Datum: 04. 06. 2003.
Tema: Zabava
Od te za nju tuzne 1992. do kraja 1993. godine Ceca nije nista snimala. Htela je da slozi zivotne kockice i da uzme sudbinu u svoje ruke. Vratila se u prestonicu. Postala je Beogradjanka sa sopstvenim stanom i pocela saradnju sa Marinom Tucakovic i Futom Radulovicem.
Tada su mi moji prijatelji Mile i Doca rekli da kao otac treba da zastitim Cecu od raznih mesetara, prevaranata na estradi i ljudi koju su zeleli da je “otmu”, da bi se obogatili na njoj. Takvih pokusaja je bilo, menadzeri su tajno nudili Doci mito da im “preda” Cecu. U Svedskoj nam je jedan musliman pretio da ce je ubiti ako dodje da peva, jer mi nismo hteli sa njim da organizujemo turneju – seca se njen otac Slobodan Velickovic.
Dobrivoje Duci Ivankovic joj je komponovao pesmicu »Cvetak zanovetak«, kojom je hteo da promovise njen ozbiljan, dubok, ali nizak, specifisan zenski glas, a da sacuva njen karakter sojcice-devojcice. I uspeo je.
Iako mlada Svetlana Velickovic je znala sta hoce u zivotu. Govorila je:
- Oduvek sam sanjala da mi se desi velika karijera, uspeh i slava. Bivalo je da se nocu probudim i kazem : "Mama, sanjam da snimam plocu i da sam velika zvezda!« Ona bi mi govorila: »Spavaj, sto je babi milo, to joj se i snilo!« Sebi sam zacrtala taj cilj i to mi se i ostvarilo!
Krajem osamdesetih i sledecih pet godina kuca PGP RTB i Doca Ivankovic su Svetlani Velickovic, uvek za njen rodjendan, izdavali ploce, koje su prodavana u tirazima vecim od 300.000. Zvali su je Elvis Prisli Zitoradje i »muskih srca lomilica«. Drugi presudan momenat u Cecinoj muzickoj karijeri bio je kada je snimila pesmu “Kukavica”, koju su mnoge pevacice odbile, jer je bila izuzetno teska za interpretaciju. Ceca je rekla: “Ja to mogu da otpevam!” I pesma “Kukavica” je postala ne samo hit vec i himna novih generacija poklonika narodne i pop muzike. Pocetkom devedesetih Svetlana je odrasla, postala je svoj covek.
Osamdesetih godina Ceca je kao pocetnica na estradi pevala za honorar od 3.000 maraka. To je dugo godina bila njena fiksna cena za nastupe. Novac koji je zaradjivala davala je majci, koja ga je trpala u jednu rucnu torbu, jer se dogovorila sa Cecom da stede da bi kupila stan u Beogradu. Kupili su stan sa garazom od harmonikasa Branimira Djokica, koji smo platili 300.000 maraka.
Na njen punoletni rodjendan, u junu 1991. godine, koji je slavila u restoranu »Dunavski cvet«, bilo je stotinu gostiju sa estrade. To je uverilo da je odrasla i da moze u svet bez pratnje roditelja. Odlucila je da u inostranstvu zaradi pare za beogradski stan. Pauza od samo pest meseci, u vreme rata i raspada SFRJ, donela je Svetlani Velickovic veliko razocarenje. Ceca je pevala neko vreme u Svajcarskoj, odakle su pocele da stizu glasine da pije, da se drogira, da skita i luta.
- Jednog dana, na primer, kad smo ujutro dosli sa koncerta u Zitoradju, tek sto smo usli u kucu, dolazi nam jedan rodjak i donosi novine u kojima pise: “Ceca i njen otac Slobodan poginuli u saobracajnoj nesreci u Bosni!” Hteo sam da izludim od takvih laznih vesti, ali me prijatelj Doca posavetovao da se ne nerviram, jer “za dobrim konjem se prasina dize!” – kaze njen otac. Optuzena je od dela svoje publike, i nekih kolega da je pobegla u svet i da po Evropi zaludjuje i peva muslimanima.
Njen prvi muskarac je, kako je zapisano u biografiji u listu "Vreme", bio Harun Samardzic Haro, bivsi fubdaler "Borca" iz Banja Luke i kafedzija iz Sen Galena u Svajcarskoj.
Stampa je Cecu okrivila da zivi u Svajcarskoj sa ozenjenim covekom, ocem petogodisnjeg deteta, da peva za Zelene beretke i da je postala srpska Mata Hari!? Da se udala za Turcina i da ceka bebu, kojoj ce dati ime Semsa!?
Pricalo se da je neko slao Arkanove momke da je otmu od Muslimana i kazne. Sama Ceca je priznala da su u Hanoveru, u nekom srpskom klubu, neki momci trazili da im plati 3.000 maraka, jer je pevala Muslimanima. Odgovorila im je ostro:
- To su lazi. Priznajem samo video snimke kao dokaz. Sve drugo moze da se montira. Dacu vam svoj honorar od 5.000 maraka ako to donesete i dokazete da ste u pravu!
A onda je izasla na binu i pre nego je zapevala, rekla je srpskoj publici u Nemackoj:
- Vreme je najbolji dokaz, pokazace ko je sta cinio. Nikog ne mrzim. Svoj honorar od veceras poklanjam nasim ranjenicima! Bila sam stracno razocarana, jer sam iznenada upoznala jednu mracnu stranu zivota. Punu lazi, ljubomore i besa. Ja nisam pobegla u svet. Sve sam uradila u dogovoru sa ocem. Odgovorila sam na sav glas: »Nek se zna Ceca Velickovic je bila Srpkinja i dalje je Srpkinja!« - odgovorila je prvom prilikom na jednom koncertu pred Srbima u Nemackoj.
Kada je zavrsila prisao joj je jedan od momaka koji je vredjao i izvinio se.
Kada se vratila kuci, posle godinu i po dana, Ceca je svima odgovorila:
- I sa Hajrom je gotovo! To i nije bila prava veza. Price da je Arkan slao momke su izmisljene, jer ja njega jedva i poznajem. Da se osecam krivom otisla bih kod njega, pitala bih ga gde sam pogresila?
Kada je Arkan ubijen, hrvatske i bosanske novine su se prosto nasladjivale fotografijama iz tog vremena, na kojima se vide Ceca i Hajro u mladalackom zagrljaju. Bila je to prva prilika da joj se narugaju.
Druga se ukazala nedavno ili 10 godina kasnije.
Povratak Svetlane Raznatovic na javnu scenu i svojoj publici bila je prilika da ozive i neke stare price.
U ispovesti sarajevskom nedeljniku "Ekspres", Samardzic je proletos pricao o navodnoj ljubavnoj vezi sa Svetlanom Raznatovic. Cak se pohvalio da je njena pesma "Kukavica" bila njemu posvecena, jer nije zeleo da zapocne zajednicki zivot s njom.
Od te za nju tuzne 1992. do kraja 1993. godine Ceca nije nista snimala. Htela je da slozi zivotne kockice i da uzme sudbinu u svoje ruke. Vratila se u prestonicu. Postala je Beogradjanka sa sopstvenim stanom i pocela saradnju sa Marinom Tucakovic i Futom Radulovicem.
I onda je u Erdutu 1993. godine srela Arkana. Spojio ih je Oliver Mandic, koji je doveo Dzeja i Cecu da pevaju na proslavi trece godisnjice Srpske dobrovoljacke garde. Znali su jedno za drugo samo po fotografijama i iz traceva, kojima ih je govorljiv narod spajao.
U to vreme pricalo se da je »Arkan osisao Cecu, jer je u inostranstvu pevala muslimanima!«
Marko Lopusina
http://www.24casa.com/latin.php?sid=3438