Peja antike lë pa shitur Fabrikën e baterive
Publikuar: 07.10.2011 - 14:31
Pejë, 7 tetor - Agjencia Kosovare e Privatizimit (AKP) është dorëzuar para themeleve historike të Pejës antike, duke e tërheq nga vala e 52 e privatizimit Fabrikën e Baterive Industriale “Trepça” në Pejë, e cila shtrihet mbi themelet e dukshme të Siparuntumit dhe të themeleve të padukshmet, që presin të gërmohen dhe të nxirren në dritë pas 17 shekujve.
Që nga viti 2002 Komuna e Pejës dhe Instituti për Trashëgimin Kulturore dhe Historike ka qenë në “luftë” me ish AKM-në dhe tash AKP-në, për mos privatizimin e kësaj fabrike,
nga frika se jo vetëm Pejës por edhe Kosovës mund t’i zhduken gjurmët e origjinës, bën të ditur KosovaLive.
AKP e kishte përfshirë në valën e 52 të privatizimit edhe Fabrikën e Baterive Industriale “Trepça” në Pejë, por institucionet komunale dhe ato të trashëgimisë dorëzuan fakte bindëse javët e fundit, para të cilave AKP u dorëzua, pasi kjo vlerë historike ka një rëndësi milion herë më të madhe se një fabrikë dhe privatizimi i saj.
Për tërheqjen e kësaj fabrike nga vala e 52 e privatizimit, AKP e ka informuar të enjten me një shkresë zyrtare kryetarin e Pejës, Ali Berisha, i cili të premten bashkë me drejtori i Qendrës Rajonale të Trashëgimisë Kulturore (QRTK), Avdyl Hoxha, vizituan themelet e Pejës antike, Siparuntum.
“Ky vend nuk bënë të privatizohet sepse është hapësira më e rëndësishme e trashëgimisë jo vetëm e Pejës por e mbarë Kosovës. Andaj AKP-ja e ka pasur për bazë këtë fakt dhe e ka anuluar tenderin për privatizimin e fabrikës, duke u bazuar edhe në kërkesat e vazhdueshme të Komunës së Pejës dhe instituteve të trashëgimisë”, tha Berisha, i hipur mbi themelet e qytetit të vjetër të Pejës.
Lokacioni mbi të cilin është shtrirë Siparuntumi gjendet nga hyrja e Pejës nga drejtimi i Prishtinës e deri në fshatin Zahaq, diku shtatë kilometra gjatësi, mbi të cilën sipërfaqe ish pushteti jugosllav në fillim të viteve të ’70-ta pat ngritur zonën industriale më qëllim të zhdukjes së gjurmëve tona ilire.
“Qyteti i vjetër i Pejës njihet si qytet më rëndësi për zhvillimin industrial dhe tregtarë në atë kohë për këtë pjesë të Ballkanit”, tha drejtori i QRTK-së, Avdyl Hoxha.
Berisha dhe Hoxha besojnë se tash do të ketë fonde të caktuara nga niveli qendror, por edhe komunal, për fillimin e hulumtimit të mirëfilltë të këtij lokacioni, për çka në ndihmë siç u tha,
do t’i dalin edhe ekspertët gjerman me aparaturë speciale që hulumtojnë për themele dhe artefakte deri në shtatë metra thellësi.
Peja antike lë pa shitur Fabrikën e baterive