Henes pozvao Pjanića da dođe u Bayern
Miralem Pjanić, trenutno je najveći nogometni dragulj u Evropi. Ima samo 17 godina i za njega se otima pola Evrope.
Zlatan ######ović, nogometna zvijezda, bosanske krvi sa švedskim pasošem, nikad neće zaigrati za bh. reprezentaciju. Potpuno je sada nebitno, ali i nejasno, ko je zato kriv. Bivši selektori, kordinatori i skauti Saveza, koji su devedesetih sa potvrdama iz NSBiH krstarili Evropom i tragali za talentima. Preporučivali su nogometne trabante, anonimuse, koji su reprezentativna okupljanja koristili da vide rodbinu i prijatelje, a za to su vrijeme Šveđani, Švicarci, Slovenci, Hrvati, Nijemci uzimali bosansku djecu. Tako su izgubljeni ######ović, Đorđić, Petrić, Kučuković, Jakupović, Medunjanin, Kuzmanović... Miralem Pjanić, trenutno je najveći nogometni dragulj u Evropi. Ima samo sedamnaest godina i za njega se otima pola Evrope.
Pjanić je za San otkrio kako je na njegovu i adresu njegovih roditelja došla ponuda iz snova.
Pozvao me Bajern da dođem u Minhen. Desilo se to nakon jednog treninga. Došao sam kući gdje me otac dočekao sa smiješkom i zamolio da popričamo. Znao sam da je nešto super, priča 17-godišnji fudbalski biser.
Njegov je otac Fahrudin, nekadašnji as kalesijskog Jedinstva, jedan od najboljih u klupskoj povijesti, predratni napadač zvorničke Drine. U Zvorniku se Miralem i rodio. Pojašnjava ko ga je pozvao u Minhen.
PJANIĆ: Uli Henes iz Bajerna, legenda njemačkog fudbala, zamolio je mog oca da dođem u Minhen. Tražili su da posjetim Bajern, da obiđem klupske prostorije, trofejnu salu i da se odlučim.
I, jeste li bili u Minhenu?
PJANIĆ: Bio sam sa ocem kod Henesa. Njegovi lični gosti u privatnoj kući. Poslije smo išli na Olimpija arenu, obišli klupske prostorije i razgovarali.
Zar niste odmah pristali, potpisali. Neki na Vašem mjestu potpisali bi doživotni ugovor sa Bavarcima.
PJANIĆ: Nismo ništa potpisali. Jesmo pričali o budućnosti, o mojim željama o planovima. Oni su dobili dosta preporuka za mene sa raznih strana. Ispričao mi je Henes kako on vidi mene u Bajernu u narednih nekoliko godina. Ja sam pod ugovorom sa Mecom, možda ove sezone zaigram u elitnoj francuskoj ligi. Bio bi jedan od najmlađih igrača u Francuskoj. Moram priznati da me privlači Bajern.
Ima li prepreka vašem ugovoru?
PJANIĆ: Imam nekih dilema, a mislim da se prepreke daju riješiti. Meni se nikuda ne žuri. Idem na pripreme sa Mecom, čekaju me jake i atraktivne utakmice. Prepustio sam ocu i ljudima koji brinu o mojoj karijeri da se bave tehničkim stvarima.
Kako Vam se čini Bajern iznutra?
PJANIĆ: Gigant u svakom pogledu. Dobio sam dres Bajerna, ali sam ga uzeo za brata. Bajern je jedan od najboljih klubova na svijetu, Bundesliga jedna od najačih liga. Sve su to stvari koje me privlače. Uskoro će se znati, hoći li i kada doći u Bajern.
Zvijezda Luksemburga
Pjanić je prošao sve selekcije Luksemburga. Mjesecima čelnici Saveza vrše lagani pritisak na bh. dragulja da debitira za najbolju selekciju Luksemburga.
Rano je za A tim, a moje želje idu u drugom pravcu, kaže Miralem.
Pašalić i Nikić
Godinama su selektori zaobilazili Pjanića, iako je na kvalifikacijskim turnirima skretao pažnju atraktivnim potezima, sjajnim golovima, zbog čega je dobio nadimak novi Zidan. Ahmed Pašalić je Nikolu Nikića uputio na Pjanića, a selektor U -21 odmah upisao u bilježnicu nogometaša, za kojeg se zanimaju najveći evropski klubovi.
Moj sin će igrati za BiH!
Fahrudin Pjanić desetak godina nadgleda karijeru svog sina. Imao je pozive da igra za Francusku, nedavno su mu i Nijemci ponudili mogućnost da igra za Elf.
Moj sin će igrati za BiH! Tu nema pregovora. Čekamo Nikićev poziv. Istina, Luksemburg i Francuska žele da Miralem igra za njih. Bio sam sa malim u Bajernu, bili smo Henesovi gosti. Oduševljeni smo tretmanom, korektnošću tokom razgovora. Sada će Bajern poslati konačnu ponudu za sina. Drago mi je što su se ljudi iz NSBiH sjetili Miralema, kaže Fahrudin Pjanić.
Salihamidžić, Maršal i Milevski
Ne bi nas iznenadilo da Miralem odbije ponudu Bajerna. Prije tri godine u Kaiserslautern ga je pozvao Olaf Maršal, legendarni napadač, tada sportski direktor. Dočekao ga je ispred stadiona, odveo u klupske prostorije, poklonio mu majicu... Cijeli je dan Maršal potrošio na Pjanića, čekajući njegovu reakciju. No, umjesto dječačkog delirija, Maršal je bio šokiran kada je rekao: ovo je super, hvala na dobrodošlicu, ja idem u Mec! Bavarcima je bh. nogometaša preporučio Hasan Salihamidžić, bivši as Bajerna. Braco je svom menadžeru Milevskom odmah javio kakvog kapitalca ima. Milevski, Jeremis i Foster su dobili njegov potpis i sada vode borbu kako da ga dovedu u Bajern.
Nikad nam se nije ovakvo nešto desilo. Milioni njemačke djece sanjaju da dođu u Bajern, a mi molimo Pjanića. Nećemo posustati, učinit ćemo sve da ga dovedemo, jer bi on mogao biti budućnost Bajerna, kazali su, navodno, menadžeri Milevski i Foster.