Pjanić želi igrati samo za BiH!
I dok kod nas omalovažavaju nogometnog
vunderkinda, u francuskom je nogometu Miralem Pjanić stekao status zvijezde koja dolazi. Preko noći je postao standardni prvotimac Meca. U srijedu je odigrao svih devedeset minuta protiv Bordoa.
Bio je najbolje ocjenjeni igrač svog tima. U NS BiH se sa Pjanićem igraju kao sa ping pon lopticom. Jedni ga guraju u juniorsku, drugi u mladu, a treći selektor ne želi da se miješa.. Zbog Pjanića se vodi
fudbalski rat u Luksemburgu. O tome je za
San pričao njegov otac Fahrudin.
Veliki pritisak
Iz Luksemburga mjesecima vrše pritisak na mene i mog sina da igra za A reprezentaciju. Odbijao sam, smatrajući da je prerano. Čak je mogao oboriti rekord u Evropi. Kada je prvi put trebao dobiti poziv, imao je tek šesnaest godina. Igrao je u jednoj godini, za kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju Luksemburga. Sada ga selektor želi zvati za meč sa Slovenijom koji se igra 8. septembra - izjavio je za naš list Fahrudin Pjanić.
Kakav je Vaš stav, hoće li se odazvati?
Neće. Rekao sam ljudima iz fudbalske Federacije Luksemburga da još nije vrijeme za A reprezentaciju. Međutim, pritišću me. Govore: kako rano, kad već igra za prvi tim Meca.
Za koju će reprezentaciju igrati Vaš sin?
Samo za Bosnu i Hercegovinu! Imam i druge ponude, ali ja sam Bosanac dole sam rođem, toj zemlji pripadam. Moj sin će karijeru graditi kroz klubove, ali moja i njegova želja je da igra samo za BiH.
Čekam poziv iz NSBiH
Bojite li se nekih prepreka?
Nažalost, ima već nekih naznaka da će Luksemburg koristiti sva sredstva da zadrži Miralema u reprezentaciji. Navodno su zaprijetili tužbom prema FIFA - e. Niko ne može mom sinu ukratiti pravo da igra za reprezentaciju svoje zemlje.
Iz NSBiH nema poziva?
Nažalost nema. Nikog neću moliti. Ako nekom nije dovoljno što igra za prvi tim Meca, onda ne znam šta još treba uraditi. Mislim da je neozbiljno da ga spominju za juniorsku reprezentaciju, ako već igra za seniorski tim Meca. Francuska je jedna od najjačih liga u Evropi - izjavio je Fahrudin Pjanić, otac, najvećeg bh. talenta u Evropi.
Miralem: Samo Bosna!
Pjanić je nakon utakmice sa Bordoom od trenera nagrađen da na «pressici» govori u ime igrača. - Prošao sam sve mlađe selekcije Luksemburga, tamo mi je bilo lijepo. Zahvalan sam svim trenerima i selektorima u Luksemburgu, ali moja je velika želja da igram samo za Bosnu. Sada igram u Mecu, a možda naredne sezone odem u Bajern. Skauti Bajerna dolaze na sve utakmice Meca. Ovdje igram za prvi i drugi tim Meca. Već sam odigrao tri utakmice, dvije počeo i jednu ušao sa klupe. Ne ljutim se na selektore. Neka rade svoj posao, a ja ću igrati najbolje što znam. Od srca ću navijati za našu reprezentaciju protiv Mađarske i u narednim susretima - kaže Miralem Pjanić.
Hadžibegić: Veliki potencijal
Faruk Hadžibegić podržava selektora, priželjkuje uspjeh našeg tima u kvalifikacijama. O dragulju iz Meca, poznati trener kaže:
- Poznajem mladića, jer sam komentator na jednom francuskom kanalu. Pjanić je veliki potencijal. Rijetki su klubovi koji forsiraju sedamnaestogodišnjake. Pred njim je blistava karijera. Nije mi jasno, kako nije zvao niko od selektora. Bojim se da ga neka druga selekcija ne «pokupi». Ja poštujem stvar Muzurovića, cijenim njegov rad, treba smiriti tenzije, osigurati što bolju atmosferu uoči odlučujuće utakmice sa Mađarskom. Imamo odlične igrače po Evropi. Nažalost, nisu svi na spisku. Treba zvati najbolje - podvukao je Hadžibegić.
Baždarević: Zašto robovati godinama
Mehmed Baždarević je odnedavno trener Grenobla. O Pjaniću kaže:
Nisam siguran da neko od sadašnjih reprezetativaca, izuzev Muslimovića i Misimovića, može igrati u Mecu. Zna se koliko je jaka francuska liga. To je najbolja potvrda vrijednosti Pjanića, koji nema ni osamnaest godina, a ovdje igraju igrači iz Afrike, Azije, Brazila, Argentine... Ne znam zašto se kod nas robuje godinama i zašto bi neki dokazano kvalitetni igrač prolazio mlađe selekcije. Ako neko misli da je mlada reprezentacija BiH bolja od Meca, vara se. Ja cijenim i podržavam Muzurovića, ali niko se ne smije uzbuđivati zbog nekog pitanja, ma kako i koliko bilo neugodno - mišljenje je Baždarevića.
Alispahić:
Mali je paklen!
Kemal Alispahić, bivši trener Želje i Sarajeva, ovisnik je o satelitskim kanalima gdje gleda sve evropske lige.
-
Mali je paklen. Gledao sam neke njegove poteze protiv Bordoa i odmah vidio da se radi o školovanom igraču. Treba ga uzeti kako ga ne bi izgubili, a na selektorima je da se dogovore kojoj je reprezentaciji najpotrebniji - kaže Alispahić.
-----------------------------------------------------------
jetzt hoff ich nur das der endlich mal berufen wird.