Spahić: Spremni smo se bili odazvati
Dogovarali smo povratak sa pokojnim Milanom Jelićem, koji nam je rekao odakle su neke stvari dolazile, ali sada nema smisla da se vraćamo. Neka momci završe kvalifikacije, a mi smo tu, iako smo htjeli pogaziti svoju riječ i odazvati se za mečeve sa Mađarima i Moldavijom.
Emir Spahić se sa svojim Lokomotivom uspio plasirati u Ligu UEFA. Nekadašnji reprezentativac BiH, koji u dresu moskovskog sastava igra odlično, a pri tome izvodi sve prekide, proteklog vikenda postigao je pogodak protiv Zenita, koji je njegovom timu donio tri boda, a Zenit skinuo sa vrha tabele.
Spahić je gol postigao sa bijele tačke, a nerijetko, priznao nam je, izvodi sve prekide.
Trener mi vjeruje i to mi posebno godi. Prije nekoliko dana u ruskoj štampi je pokrenuto pitanje otkud to da stranac preuzme toliku odgovornost u jednom klubu, pogotovo jer nije dugo tu. Međutim, takav sam. Ne bježim od odgovornosti, a u klubu me izuzetno cijene, jer dajem uvijek maksimum. Godi mi što se trener oslanja na mene, a ja se znam nositi sa pritiskom, rekao je Spahić za
Oslobođenje, koji je u razgovoru spomenuo da pritisak u Lokomotivu nije ništa u odnosu na onaj s kojim se nosio u reprezentaciji, koja mu je i dalje svetinja.
Možda je Spahić otišao iz reprezentacije, ali reprezentacija nije iz mene. To je najljepši period mog života , rekao je Spahić,
kojeg smo upitali da li je razgovarao sa selektorom Muzurovićem oko povratka i kada?
Ponekad se izmišljaju stvari vezane za mene. Čitao sam kako se Muzurović i ja trebamo sastati u Dubrovniku, što je apsolutna laž. Svoje momke nikada ne bih iznevjerio. Nedavno sam razgovarao sa Zlatanom, Sašom i Kenom (Bajramović, Papac, Hasagić, op.a) i zaključili smo kako zaista nema smisla da se vraćamo u reprezentaciju u okviru ovih kvalifikacija. Momcima se ništa ne treba zamjeriti. Digli su se iz ponora i učinili da se za BiH opet čuje u pozitivnom smislu. Vratili su nadu da se možemo plasirati na EP i želim im sreću do kraja kvalifikacija, rekao je Spahić i dodao da su on i njegove kolege kasno shvatile odakle vjetar puše...
Istina je da smo željeli sastanak. Na njemu je insistirao Milan Jelić, koji je na žalost preminuo. Od njega smo dobili obećanja da će se neke stvari promijeniti, a on nam je otkrio šta se sve zapravo dešavalo. Na žalost, kasno smo shvatili to i u našem pismu smo greškom ispljuvali ljude koji to ne zaslužuju.
Spahić tvrdi da je, zajedno sa Bajramovićem, Hasagićem, Papcem... bio spreman odazvati se Muzuroviću za mečeve protiv Mađarske i Moldavije, samo da je poziv bio poslan.
Ne znam kome odgovara igra gluhih telefona. Promijenile su se neke stvari od onog trenutka kada nismo htjeli igrati. Saznali smo nešto novo i bili smo spremni pogaziti svoju riječ i odazvati se selektoru. Mislim da je Predsjedništvo N/FSBiH bilo jasno i glasno kada je reklo da nema ništa protiv toga da nas pozove selektor, ali on to nije uradio. Ne kažem da bi BiH sa nama pobijedila Mađare i Moldaviju, ali možda bi bila bliže pobjedi. Dakle, nije istina da su vrata za sve otvorena. Željeli smo pomoći, jer se ipak radi o našoj državi, našoj reprezentaciji. Ma glupo je više o tome govoriti. Činjenica je da se nećemo odazvati do završetka kvalifikacija, a da ćemo razgovarati o toj temi za naredne kvalifikacije, kazao je Emir Spahić, kojeg u Sarajevu možemo očekivati za bajramske praznike. Na kraju kažimo da je Spahić posljednju utakmicu za BiH odigrao upravo protiv Grčke u Zenici, kada smo poraženi sa 4:0, a on dobio crveni karton kojeg mu je ruski sudija greškom pokazao.