Ich habe nicht behauptet das sie erst seid dem krieg da sind fräulein,ich weiß das vorher auch welche da waren aber hier geht es um eine Sache: Seid wann sind ALBANER(nicht illyrer,makedonen oder sonstwas) nachweislich in Mazedonien ansässig also wann werden ALBANER das erste mal in Mazedonien erwähnt,kann das denn niemand beantworten? Nur darum geht es !
albaner gibt es erst seit 1912...
davor gab es keine albaner....
die "albanischen" christen, die es nicht gegeben hat, nach meinung einiger fremder fashisten
Tragjeditë që filluan me dyndjen e sllavëve
Me pushtimet e avarëve dhe dyndjet e sllavëve krishterimi në këto rajone ilire-shqiptare kishte pësuar tragjeditë
të mëdha. Ç’është e vërteta, organizimi kishtar duket të ketë qenë krejtësisht i shkatërruar dhe për disa
shekuj dioqezat (ipeshkvitë) e këtyre anëve dardane nuk do të figurojnë më. Vetëm atëherë kur këta popuj pushtues
do të fillojnë ta përqafonin krishterimin, duke jetuar në zonat më të afërta me grekë e nën ndikimin e kulturës
bizantine duket se këta të kenë qenë orientuar më shumë kah Konstandinopoja, edhe pse në kuptimin juridik vareshin
nga Selia e Shenjtë. Në vitin 732 perandori Leoni III Isaourico e bëri ndarjet e këtyre rajoneve nga Roma (Selia
Apostolike) dhe i nënshtroi patrikanës së Konstandinopojës, por populli shqiptar mbetet megjithatë besnik ndaj
patrikanës së Romës (Selisë së Shenjtë).
die kirchen der damaligen zeit wurden aufgeteilt,
die albaner hielten an rom fest, nicht an byzanz.
Kah fundi i shek. XII dhe në fillim të shek. XIII (1197 – 1207) bizantinët e kishin marrë Shkupin, Tivarin e Prizrenin
dhe në këtë rast përmendet ipeshkëvi i kësaj dioqeze të fundit (Prizrenit) me emër Abrahami, i cili me ipeshkvijtë
tjerë të provincës ia kishin drejtuar një letër Papës Inocentit III dhe nënshkruhej si “humilis episcopus Sannctissimi
epicopatus Prisdini Abrahami”. Nuk dihet se sa do t’i ketë zgjatur misioni i tij kanonik dhe se çfarë do të
ketë ndodhur me të, por dihet sigurisht se Prizreni bie në duart e okupuesve (pushtuesve) serbë definitivisht
më 1214 / 16. Nga burimet e tjera mund të kapet se ipeshkvi i Ohrit, Dhimitër Hamatiani, në vitin 1220 ia kishte
dërguar një letër protestuese ipeshkvit serb Savës, sepse ky prelat serb e kishte larguar ipeshkvin e Prizrenit,
edhe pse ishte zgjedhur sipas normave të parapara kanonike (supozohet të ketë qenë me prejardhje greke) dhe zëvendësohet
me një tjetër serb.
die kirchen wurden den damaligen albanern enteignet, obwohl sie nach damaliger kirchentradition die rechtm. eigentümer waren.
sie wurden der byzantinischen/serbischen kirche unterstellt.
die albanischen christen, die weiterhin zu rom hielten, gerieten immer mehr unter druck.....
Don Shan ZEFI: KISHA KATOLIKE (SHQIPTARE) NË KOSOVË
--------------
warum die albaner nicht als die nachfolger der illyrer, deren stämme angesehen werden, ist eine politische frage.
wie soll man sonst das urvolk unterdrücken??
für viele ist albanien, in seinen heutigen grenzen, das land der albaner,
und alle albaner stammen aus diesem gebiet.
das ist falsch, denn die grenzen haben nicht die albaner bestimmt.