Chechen
Hохчи
Der Yoghurt wurde von den Thrakern "erfunden" und später weiter von den Bulgaren weiterverwendet, bis die Osmanen ihn entdeckt haben und "turkisiert" haben
zieh dir keine märchen aus dem arsch.
Geschichte des Joghurts [Bearbeiten]
Um die Verbreitung des Joghurts ranken sich zahlreiche Legenden. Sie heben meist eine Diffusion des Milchproduktes in Westeuropa seit dem 16. Jahrhundert hervor. So liest man etwa, dass ein türkischer Arzt die quälenden Magenprobleme des französischen Königs Franz I. mit Hilfe des mitgebrachten bulgarischen Joghurts heilen konnte. Abseits solcher Anekdoten ist festzuhalten, dass die Verbreitung des Joghurts sich klar mit dem Jahr 1906 verbinden lässt. Der russische Bakteriologe Ilja Metschnikow verband damals ein epidemiologisches Wissen um die hohe Lebenserwartung bulgarischer Bauern mit deren Alltagskost. In diesem Joghurt isolierte er den „Bacillus bulgaricus“ und setzte dessen Konsum mit der Wahrscheinlichkeit langen Lebens in Beziehung.
Etymology and spelling
The word is derived from Turkish yoğurt,[2] and is related to yoğurmak 'to knead' and yoğun 'dense' or 'thick'.[3]. The letter ğ was traditionally rendered as "gh" in transliterations of Turkish, which used to be written in a variant of the Arabic alphabet until the introduction of the Latin alphabet in 1928. In older Turkish the letter denoted a voiced velar fricative /ɣ/, but this sound is elided between back vowels in modern Turkish, in which the word is pronounced [joˈuɾt]. Some eastern dialects retain the consonant in this position, and Turks in the Balkans pronounce the word with a hard /ɡ/.
ursprünglich ist joghurt eine türkische erfindung.History
There is evidence of cultured milk products being produced as food for at least 4,500 years. The earliest yoghurts were probably spontaneously fermented by wild bacteria Lactobacillus bulgaricus.[citation needed]
The use of yoghurt by mediaeval Turks is recorded in the books Diwan Lughat al-Turk by Mahmud Kashgari and Kutadgu Bilig by Yusuf Has HajibFrancis I suffered from a severe diarrhea which no French doctor could cure. His ally Suleiman the Magnificent sent a doctor, who allegedly cured the patient with yoghurt. Being grateful, the French king spread around the information about the food which had cured him. written in the eleventh century. In both texts the word "yoghurt" is mentioned in different sections and its use by nomadic Turks is described. The first account of a European encounter with yoghurt occurs in French clinical history: