Nije Marka, nego je to "die Art".
KOMPLET LEPINJA je lokalni specijalitet prema kome niko ne ostaje ravnodušan, mada neki stranci kukaju da je preteška za želudac. Mi, Užičani, je obicno jedemo za doručak ili kasno pred spavanje kada se pred zoru vraćamo "iz grada". Pravi se tako što se u već pečenu lepinju razbije jaje i zamuti sa kajmakom. To se zapeče u rerni, a posle se prelije pretopom (Beograđani ga zovu moča, mada ovde u BG u Banjalučki ćevap stavljaju običan zejtin i to zovu moča ili prijetop). Pretop je nešto mnogo sofisticiranije - nije mast, ali je masno i dobija se nakon pečenja svinjetine, jagnjetine i, po želji, drugih životinja. Tamne je boje i jako slan. Eh, da, možda neko - ne daj, Bože - ne zna šta je kajmak. Kajmak se skida sa mleka; kada se mleko skuva (uzvari) ono što se uhvati po površini je (vrlo mlad) kajmak. To se skuplja i soli i stoji mesecima tako da se dobije stari kajmak. Za komplet lepinju se koristi isključivo stari kajmak. No, da ne dužim o pretopu i kajmaku... Kanim se već 2-3 godine da napravim Web sajt o komplet lepinji sa sve skeniranim slikama kroz razne faze izrade i Wav-ovima mljackanja dok se jede. Nadam se da ću se uskoro i nakaniti. Do tada - ako se nekada zadesite u nekom od mesta sa ove mape: Uzice, Bajina Basta, Zlatibor, Tara obavezno pitajte: "Gde ovde ima da se pojede dobra komplet lepinja?". Ja vam preporučujem da svratite kod "Šuljage" u Užicu, koji je jedan od pionira komercijalizovanja ovog specijaliteta, (svi će znati da vam objasne gde je to). Drugo mesto gde preporučujem da pojedete komplet lepinju je neka od "Blue Moon" pekara, koje su atraktivnije za mladju populaciju - za razliku od Šuljaginog tradicionalnog enterijera i peći na drva. Postoje i varijacije na temu pa, na primer, u Motelu na Beloj Zemlji (na putu Užice-Zlatibor), pravi se komplet lepinja tzv. "na sprat" (i "poklopac" se "filuje"). Neki komplet lepinju zovu lepenja sa sve.
Quelle
Drauf gehen, Sprache wählen und dann "Where I was born"