Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Griechenland und die Türkei rüsten auf

Ein türkelesh ist dem Hellenen körperlich unterlegen 1 gegen 1 kassiert der türkelesh und das weiß er auch :walk:


Vor allem wenn der Hellene aus Epirus kommt wie ich reicht auch keine 1 :100 Mehrheit dem turkelesh wie sonnst üblich (der türkelesh kämpft gerne in überzahl)... denn er kassiert dann auch.:pc:
[TABLE="class: infobox vevent, width: 25"]
[TR]
[TH="class: summary, bgcolor: #C3D6EF, colspan: 2, align: center"]Battle of Gravia[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD="bgcolor: #DCDCDC, colspan: 2, align: center"]Part of the Greek War of Independence[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2, align: center"]
Gravia Inn[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"][TABLE="width: 301"]
[TR]
[TH]Date[/TH]
[TD]8 May 1821[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Location[/TH]
[TD]Gravia, Greece[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH]Result[/TH]
[TD]Decisive Greek victory[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH="bgcolor: #C3D6EF, colspan: 2, align: center"]Belligerents[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD] Greek revolutionaries[/TD]
[TD]
23px-Flag_of_the_Ottoman_Empire.svg.png
Ottoman Empire[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH="bgcolor: #C3D6EF, colspan: 2, align: center"]Commanders and leaders[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD] Odysseas Androutsos[/TD]
[TD] Omer Vrioni[/TD]
[/TR]
[TR]
[TH="bgcolor: #C3D6EF, colspan: 2, align: center"]Strength[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD]115 men[SUP][1][/SUP][/TD]
[TD]10,000 troops [SUP][1][/SUP][/TD]
[/TR]
[TR]
[TH="bgcolor: #C3D6EF, colspan: 2, align: center"]Casualties and losses[/TH]
[/TR]
[TR]
[TD]6 Killed[SUP][1][/SUP][/TD]
[TD]300 Killed,
800 wounded[SUP][1][/SUP][/TD]
[/TR]
[/TABLE]

In euer "kleinasiatischen Katastrophe" sah es etwas anders aus. Materialtechnisch waren deine Vorfahren um das Doppelte überlegen. Ergebnis? Swimmingpool und sogar Panik vor Anatolischen Frauen.
5935675a18c77309187a72e7.jpg


Kara Fatma in der Mitte.


ata%2Bkad%C4%B1n%2B2.jpg


Mit Ochsenkarren und Babies im Arm hatten sie eine große Rolle beim Nachschub für Material und Munitionen.


Eure feigen Vorfahren kamen nicht mal gegen diese an.

- - - Aktualisiert - - -

Forumstürken sind peinlich.

Forumsgriechen gehören im Namen der Rationalität verboten.

- - - Aktualisiert - - -

Thema Nummer Eins in Balkanasia: TIGERFISH :lol:
 
das forschungsschiff barbaros hayrettin pasa befindet sich in der angeblichen awz von gr und südzypern ,das sie beanspruchen laut tr ist es aber die awz der türkei.

die gr marine ist nicht eingeschritten nach dem der tr aussenminister gestern gr gewarnt hat.

a. gr und südzypern erkennen die tr awz an

oder

b. gr und südzypern möchten keine militärische konfrontation mit der türkei

[h=1]Κλιμάκωση: Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνει το Barbaros η Αγκυρα & ανοίγει «πυρ» νότια του Καστελόριζου μαζί με ΗΠΑ[/h]
barbaros.jpg





navtex.jpg


https://www.pronews.gr/amyna-asfale...liniki-yfalokripida-stelnei-barbaros-i-agkyra

tr aussenminister cavusoglu warnt gestern kammenos,der verwöhnte junge(kammenos) soll aufpassen,das durch die tr streitkräfte in mittelmeer und ägäis kein ''unfall'' passiert.

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.
 
das forschungsschiff barbaros hayrettin pasa befindet sich in der angeblichen awz von gr und südzypern ,das sie beanspruchen laut tr ist es aber die awz der türkei.

die gr marine ist nicht eingeschritten nach dem der tr aussenminister gestern gr gewarnt hat.

a. gr und südzypern erkennen die tr awz an

oder

b. gr und südzypern möchten keine militärische konfrontation mit der türkei


Die Awz kann man nicht so einfach beanspruchen,wir sind nicht bei Europa Universallis.

Ihr könnt gern da rumfahren , bei mir fahren auch die Nachbarn in meine Einfahrt um zu wenden .

Aber aus bohren wird nix, ganz einfach

Diese Schiff fährt schon seit gut 4 —5 Jahren da rum, mal sehen wann die Bohrungen beginnen
 
Die Awz kann man nicht so einfach beanspruchen,wir sind nicht bei Europa Universallis.

Ihr könnt gern da rumfahren , bei mir fahren auch die Nachbarn in meine Einfahrt um zu wenden .

Aber aus bohren wird nix, ganz einfach

Diese Schiff fährt schon seit gut 4 —5 Jahren da rum, mal sehen wann die Bohrungen beginnen
Eben Türkiye AWZ Griechenland und Zypern wie war das wenn die Zyprier Bohren werden es diese Loser Verhindern ach ja apropo Zypern in Feld 10 sollen Gigantische Mengen an Öl und Gas und Türkiye und sein Vasallenstaat kriegen ein Dildo .


[h=1]Σοκ στην Άγκυρα: Οι ποσότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αλλάξουν την Ιστορία – «Βόμβες» από Αναστασιάδη – Κοίτασμα-«μαμούθ» στο «10»;[/h] Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019, 8:58 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 3, 2019 στις 8:59 μμ

49e8c58b62052a85a8e527ffd4ab1654_XL.jpg




Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.


Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.


Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία.
[h=3]Αυτές είναι οι νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα[/h] Θα είναι το 2019 η χρονιά που θα περάσει στην ιστορία ως «έτος μηδέν» για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα αποδειχθεί ορόσημο για τις έρευνες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει την συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρει η Huffingtonpost.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας, Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες – μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά – δυτικά της Κρήτης.
Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά fora, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιριών σε νέες περιοχές.
«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε.
Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα – να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», εξηγούν.
Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
[h=3]Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου νέες περιοχές για έρευνα[/h] O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει – χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).
Οι νέες περιοχές – με κόκκινο χρώμα στον χάρτη – βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
ENERGY-MAPS.jpeg

Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ – ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο – όχι από τον βορρά προς το νότο, δηλαδή από τη Ρωσία… – αλλά από το νότο της Ευρώπης προς τον βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ.
Δύο προϋποθέσεις: ασφάλεια και εμπιστοσύνη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητούμενα, προκειμένου να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας ένας ξένος επενδυτής.
– Ασφάλεια, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η έρευνα στην οποία θα επενδύσει και τα αποτελέσματά της.
– Εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και κατακτά βήμα-βήμα την αξιοπιστία έναντι των διεθνών παικτών.
«Και τα δύο καλύπτονται, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με τις μεγάλες εταιρίες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εμπιστοσύνη υπάρχει γιατί μία εταιρία που ενδιαφέρεται θα δει αμέσως πως υπάρχουν πλέον εδώ μεγάλα ονόματα, όπως η Repsol, η ΤΟΤΑL και η Εxxon», εκτιμά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς.






[h=1]Σοκ στην Άγκυρα: Οι ποσότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αλλάξουν την Ιστορία – «Βόμβες» από Αναστασιάδη – Κοίτασμα-«μαμούθ» στο «10»;[/h] Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019, 8:58 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 3, 2019 στις 8:59 μμ

49e8c58b62052a85a8e527ffd4ab1654_XL.jpg




Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.


Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.

Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία.
[h=3]Αυτές είναι οι νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα[/h] Θα είναι το 2019 η χρονιά που θα περάσει στην ιστορία ως «έτος μηδέν» για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα αποδειχθεί ορόσημο για τις έρευνες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει την συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρει η Huffingtonpost.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας, Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες – μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά – δυτικά της Κρήτης.
Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά fora, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιριών σε νέες περιοχές.
«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε.
Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα – να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», εξηγούν.
Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
[h=3]Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου νέες περιοχές για έρευνα[/h] O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει – χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).
Οι νέες περιοχές – με κόκκινο χρώμα στον χάρτη – βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
ENERGY-MAPS.jpeg

Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ – ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο – όχι από τον βορρά προς το νότο, δηλαδή από τη Ρωσία… – αλλά από το νότο της Ευρώπης προς τον βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ.
Δύο προϋποθέσεις: ασφάλεια και εμπιστοσύνη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητούμενα, προκειμένου να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας ένας ξένος επενδυτής.
– Ασφάλεια, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η έρευνα στην οποία θα επενδύσει και τα αποτελέσματά της.
– Εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και κατακτά βήμα-βήμα την αξιοπιστία έναντι των διεθνών παικτών.
«Και τα δύο καλύπτονται, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με τις μεγάλες εταιρίες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εμπιστοσύνη υπάρχει γιατί μία εταιρία που ενδιαφέρεται θα δει αμέσως πως υπάρχουν πλέον εδώ μεγάλα ονόματα, όπως η Repsol, η ΤΟΤΑL και η Εxxon», εκτιμά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς.

[h=1]Σοκ στην Άγκυρα: Οι ποσότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αλλάξουν την Ιστορία – «Βόμβες» από Αναστασιάδη – Κοίτασμα-«μαμούθ» στο «10»;[/h] Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019, 8:58 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 3, 2019 στις 8:59 μμ

49e8c58b62052a85a8e527ffd4ab1654_XL.jpg




Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.


Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.

Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία.
[h=3]Αυτές είναι οι νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα[/h] Θα είναι το 2019 η χρονιά που θα περάσει στην ιστορία ως «έτος μηδέν» για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα αποδειχθεί ορόσημο για τις έρευνες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει την συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρει η Huffingtonpost.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας, Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες – μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά – δυτικά της Κρήτης.
Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά fora, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιριών σε νέες περιοχές.
«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε.
Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα – να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», εξηγούν.
Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
[h=3]Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου νέες περιοχές για έρευνα[/h] O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει – χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).
Οι νέες περιοχές – με κόκκινο χρώμα στον χάρτη – βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
ENERGY-MAPS.jpeg

Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ – ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο – όχι από τον βορρά προς το νότο, δηλαδή από τη Ρωσία… – αλλά από το νότο της Ευρώπης προς τον βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ.
Δύο προϋποθέσεις: ασφάλεια και εμπιστοσύνη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητούμενα, προκειμένου να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας ένας ξένος επενδυτής.
– Ασφάλεια, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η έρευνα στην οποία θα επενδύσει και τα αποτελέσματά της.
– Εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και κατακτά βήμα-βήμα την αξιοπιστία έναντι των διεθνών παικτών.
«Και τα δύο καλύπτονται, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με τις μεγάλες εταιρίες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εμπιστοσύνη υπάρχει γιατί μία εταιρία που ενδιαφέρεται θα δει αμέσως πως υπάρχουν πλέον εδώ μεγάλα ονόματα, όπως η Repsol, η ΤΟΤΑL και η Εxxon», εκτιμά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς.



[h=1]Σοκ στην Άγκυρα: Οι ποσότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ θα αλλάξουν την Ιστορία – «Βόμβες» από Αναστασιάδη – Κοίτασμα-«μαμούθ» στο «10»;[/h] Δημοσίευση: 3 Ιανουαρίου 2019, 8:58 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 3, 2019 στις 8:59 μμ

49e8c58b62052a85a8e527ffd4ab1654_XL.jpg




Κομβικής σημασίας για το γεωπολιτικό μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντίκτυπο και στο κυπριακό, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την γεώτρηση των Exxon Mobil – Qatar Petroleum στο τεμάχιο “10” της ΑΟΖ.


Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Σίγμα και στον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραδέχεται για πρώτη φορά ότι οι προσδοκίες είναι πολύ μεγάλες.
Ποσότητες που αν εντοπισθούν, θα αλλάξουν τη γεωστρατηγική ιστορία όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της περιοχής, ψάχνει στο οικόπεδο 10 η Exxon Mobil, κατ’ αποκλειστική παραδοχή στο Σίγμα, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Λέγοντας βεβαίως πως αναμένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, που οι ίδιοι οι ερευνητές όπως σημειώνει δημιούργησαν.
Μια θετική εξέλιξη στη γεώτρηση της Exxon, που σημειωτέο βαδίζει προς ολοκλήρωση, θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας κυρίως σε ότι αφορά τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο πολιτικό παρασκήνιο υπάρχουν σχεδιασμοί που εμπλέκουν απευθείας την υπερδύναμη, δηλαδή τις ΗΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει αυτόματα θετική αντανάκλαση στο Κυπριακό.

Αυτούσια όσα δήλωσε για τα ενεργειακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ:
Ερ. Επειδή πολύς κόσμος συζητεί για τη γεώτρηση της Exxon, έχουν, το αντιλαμβάνεστε ανέβει η προσδοκίες, την επομένη των ανακοινώσεων, αναλόγως βεβαίως περιεχομένου, αλλάζει κάτι;
Αυτό που δεν θέλω να προβλέπω είναι ποια θα είναι τα αποτελέσματα των ερευνών. Ελπίδες έχουμε. Αλλά άλλο οι ελπίδες και άλλο να πραγματωθούν μέσα από τις έρευνες. Χωρίς αμφιβολία η ανεύρεση ποσοτήτων ικανοποιητικών αλλάζει πολλά δεδομένα. Άλλα προς τη θετική πλευρά και άλλα προς την αρνητική. Αρνητική είναι η ενδεχόμενες πλέον αξιώσεις που μπορεί να εγερθούν από πλευράς Τουρκίας αλλά την ίδια ώρα αποκτάς σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ερ. Γεωστρατηγικά θεωρείτε δηλαδή ότι θα είναι κομβικό το αποτέλεσμα αυτής της γεώτρησης, επαναλαμβάνω γιατί υπάρχουν πολλές προσδοκίες…
Πολύ σωστά το λέτε και γιατί έτσι αφέθηκε να εννοηθεί και από πλευράς των ερευνητών. Συνεπώς θεωρώ ότι και με τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο, θα υπάρξει μια διαφοροποίηση και αυτό δεν σημαίνει ότι σου δίνει τη δυνατότητα να επιτύχεις πολύ περισσότερα, από ότι οι προσδοκίες που καλλιεργείς, σε ότι αφορά βεβαίως τη λύση του Κυπριακού.
Ερ. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Και σας το μεταφέρω όπως μου το είπε ένας απλός πολίτης προ ημερών. Θα νιώσουμε ότι είμαστε «καβάλα στ’ άλογο» αν πραγματωθούν οι προσδοκίες;
Αυτό που θα προσθέσει είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το αν θα ενισχύσει τη βελτίωση ή τις συνθήκες λύσης του Κυπριακού αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Με την έννοια ότι οι ορέξεις της Τουρκίας ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και σε μια τέτοια περίπτωση οι κίνδυνοι θα ναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Γι’ αυτό και επείγει μέσα από ρεαλιστικές προσεγγίσεις να δοθεί ένα τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας του Κυπριακού προβλήματος. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης, έχουμε την ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων με την Άγκυρα.
Ερ. Ακόμη και αν οι συνθήκες αυτές ειρήνης υπαγορεύουν να κάνουμε θυσίες που πριν 40 χρόνια δεν τις σκεφτήκαμε;
Δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα αν προλαβαίνεις αυτά που έχουν θυσιαστεί, λόγω της προδοσίας και της εισβολής. Δεν θέλω να πω περισσότερα. Θέλω να πω μόνο ότι με βασανίζει η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Που θα δημιουργεί και θα διαφυλάττει την κυριαρχία του κράτους, τη λειτουργικότητα του κράτους, την απόλυτη συμβατότητα του με την ιδιότητα που έχει ως κράτος μέλος της Ε.Ε. Τότε και μόνο τότε θα νιώσεις ασφαλής και ήσυχος ότι αφήνεις πίσω σου ένα κράτος, μια λύση, η οποία δεν θα επιτρέπει ξανά συγκρούσεις, αμφισβητήσεις, εχθρότητες, αντιπαλότητες, με την Τουρκία.
[h=3]Αυτές είναι οι νέες περιοχές ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα[/h] Θα είναι το 2019 η χρονιά που θα περάσει στην ιστορία ως «έτος μηδέν» για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην Ελλάδα; Είναι πρόωρο να δοθεί μία κατηγορηματική απάντηση. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 2019 θα αποδειχθεί ορόσημο για τις έρευνες στον ελληνικό υποθαλάσσιο χώρο.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους το ελληνικό κοινοβούλιο προβλέπεται να κυρώσει την συμφωνία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης στην κοινοπραξία TOTAL, Exxon Mobil, ΕΛΠΕ για δύο περιοχές στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρει η Huffingtonpost.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα αρχίσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της συμφωνίας, Δηλαδή, θα δρομολογηθούν οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες – μία εξαιρετικά σύνθετη επιχείρηση, που θεωρητικά θα καταλήξει σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη στη θάλασσα νοτιοδυτικά – δυτικά της Κρήτης.
Ταυτόχρονα, στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) «τρέχουν» σε εντατικούς ρυθμούς την παρουσίαση μελετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018, ώστε να διαχυθεί αυτή η πληροφόρηση μέσω επιστημονικών συνεδρίων, καθώς και σε διεθνή επιχειρηματικά ή πολιτικά fora, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον εταιριών σε νέες περιοχές.
«Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες δεν ήρθε μέχρι στιγμής κάποιος να μας πει ‘με ενδιαφέρει‘. Αυτό το ‘με ενδιαφέρει’ είναι σημαντικό, γιατί θα μας βοηθήσει να στρέψουμε την αγορά σε περιοχές που θέλουμε.
Αν υπάρξει ένας ενδιαφερόμενος, αυτόματα ανοίγει η ευρωπαϊκή διαδικασία των 90 ημερών. Αυτό το μοντέλο επιτρέπει σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί ως ανταγωνιστής. Δηλαδή να ζητήσει τα ίδια δικαιώματα – να κάνει εκείνος την έρευνα και όχι ο πρώτος ενδιαφερόμενος», εξηγούν.
Αυτή είναι μία διαδικασία που μας επιτρέπει να μη χωριστούν οι περιοχές ενδιαφέροντος σε «θαλάσσια οικόπεδα». Δεν θέλουμε τα «οικόπεδα» γιατί μας στερούν ευελιξία, με την έννοια ότι αν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει ένα τέτοιο «οικόπεδο» ολόκληρο, τότε θα αναγκαστεί να αποσύρει το ενδιαφέρον του.
Αντίθετα, με τη νέα διαδικασία που επιλέξαμε, θα μπορεί στο μέλλον κάποιος να επιλέξει ο ίδιος τις περιοχές που του φαίνονται ενδιαφέρουσες. Αμέσως μόλις μας εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, εμείς θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμό και έτσι θα εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα.
[h=3]Νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου νέες περιοχές για έρευνα[/h] O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος. Με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιές ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει – χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ενδεικτικές γραμμές των ορίων μεταξύ των περιοχών (εξαιρουμένων εκείνων που εικονίζονται με κίτρινο χρώμα και έχουν ήδη παραχωρηθεί).
Οι νέες περιοχές – με κόκκινο χρώμα στον χάρτη – βρίσκονται στα νότια της Κρήτης και σε όλο το μήκος του Ιονίου πελάγους, μέχρι τη θάλασσα των Αντικυθήρων.
ENERGY-MAPS.jpeg

Πρακτικά, αξιοποιείται ο χώρος της ελληνικής ΑΟΖ από τα νότια μέχρι τα δυτικά της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νοητό «διάδρομο», από όπου θα μπορούσε να διέλθει μελλοντικά ο αγωγός EastMed, εφόσον τελικά υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο από κοινού με την Κύπρο και το Ισραήλ, προκειμένου να μεταφερθεί στην Ευρώπη με ασφάλεια το φυσικό αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ – ή και από τις ελληνικές περιοχές στα νότια της Κρήτης.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου αγωγού είναι πως έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο – όχι από τον βορρά προς το νότο, δηλαδή από τη Ρωσία… – αλλά από το νότο της Ευρώπης προς τον βορρά, ενισχύοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.
Η αμερικανική πλευρά ευνοεί ιδιαίτερα μία τέτοια προοπτική και δεν είναι τυχαίο ότι μόλις στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε η Ρεβυθούσα το πρώτο φορτίο φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, που μετέφερε ελληνικό τάνκερ.
Δύο προϋποθέσεις: ασφάλεια και εμπιστοσύνη
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο ζητούμενα, προκειμένου να εξετάσει σοβαρά την περίπτωση της Ελλάδας ένας ξένος επενδυτής.
– Ασφάλεια, ώστε να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η έρευνα στην οποία θα επενδύσει και τα αποτελέσματά της.
– Εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μακρά εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα και κατακτά βήμα-βήμα την αξιοπιστία έναντι των διεθνών παικτών.
«Και τα δύο καλύπτονται, γιατί έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες με τις μεγάλες εταιρίες δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο. Εμπιστοσύνη υπάρχει γιατί μία εταιρία που ενδιαφέρεται θα δει αμέσως πως υπάρχουν πλέον εδώ μεγάλα ονόματα, όπως η Repsol, η ΤΟΤΑL και η Εxxon», εκτιμά ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Γιάννης Μπασιάς.
 
Machen wir weiter mit der Rüstungsindustrie.Liebe User da die Griechen nichts zu bieten haben, können wir getrost nur die türkischen Produkte vorstellen. :lol:
 
Machen wir weiter mit der Rüstungsindustrie.Liebe User da die Griechen nichts zu bieten haben, können wir getrost nur die türkischen Produkte vorstellen. :lol:


Super Produkte

Während eines Einsatzes im Rahmen der türkischen Militäroffensive gegen kurdische Rebellen in Nordsyrien wurde am 10. Februar 2018 ein T-129 abgeschossen.[SUP][12][/SUP] Laut Angaben des türkischen Militärs kamen dabei beide Besatzungsmitglieder ums Leben.

Kurden mit Steine schiessen sie runter :lol:
 
Super Produkte

Während eines Einsatzes im Rahmen der türkischen Militäroffensive gegen kurdische Rebellen in Nordsyrien wurde am 10. Februar 2018 ein T-129 abgeschossen.[SUP][12][/SUP] Laut Angaben des türkischen Militärs kamen dabei beide Besatzungsmitglieder ums Leben.

Kurden mit Steine schiessen sie runter :lol:

Alle Waffensyteme sind zerstörbar aber da ihr nichts produziert und es euch an Know How mangeln,könnt ihr das nicht wissen Kollege. :D
Würdest du Abends um 20:15 wie alle anderen Griechen BlueSky schauen,dann würdest wissen wer was produziert.
 
Alle Waffensyteme sind zerstörbar aber da ihr nichts produziert und es euch an Know How mangeln,könnt ihr das nicht wissen Kollege. :D
Würdest du Abends um 20:15 wie alle anderen Griechen BlueSky schauen,dann würdest wissen wer was produziert.

Ich kacke auf das Know How, wenn meine Hubschrauber von PKK Kurden abgeschossen werden die nichtmal eine richtige Flugabwehr haben .

Der Hubschrauber der in Instanbul in das Wongebiet gestürtzt ist war auch Türkische Produktion?
 
Ich kacke auf das Know How, wenn meine Hubschrauber von PKK Kurden abgeschossen werden die nichtmal eine richtige Flugabwehr haben .

Der Hubschrauber der in Instanbul in das Wongebiet gestürtzt ist war auch Türkische Produktion?

Man merkt wie wenig Ahnung du über Waffensysteme hast! Du argumentierst wie die Briten die vor Gallipoli standen und abziehen mussten.Später rühmten sich die Briten,weil sie so professionell abgezogen waren und die Türken nichts bemerkt haben.Jetzt kackst du auf das Know How , weil es möglich ist es zu zerstören.Am Besten solltest du nicht atmen,denn mit jedem Atemzug findet eine Zellteilung statt und somit alterst du.Sag doch gleich,dass eure Ingenieure nichts taugen und lass diese Ausreden. :lol:

- - - Aktualisiert - - -

Ts61 wieder auf seinen Rassistischen Trip
 
Zurück
Oben