Zemljace, u vrijeme Brozove vladavine pobio je na stotine hiljada ljudi koji nisu prihvatili taj njihov komunizam (i ako smo se razlikovali od Staljinovog komunizma), raselio je sela koja su opustjela, ukinuo sve trzisne institucije (burze, vrijednosne papire, trgovacka drustva, banke su izgubile znacaj banaka), sav taj novac je postao bezvrijedan i svakih desetak godina se moralo na novcanicama skidati po 3 do 6 nula (0), Jugoslavija se raspala u krvi (kako je i nastala) jer nije rijesio ni jedno temeljno pitanje koje bi osiguralo opatanak Jugoslaviji i nakon njegove smrti.
ono..istina boli. Al IPAK mene ubi nostalgija, ne za njim, nego za vremenom pod njim. A on nije egzistovao za mene i ne predstavlja nista u mojim secanjima.
I ne, nije samo on kriv, narod je isto kriv.
ps. kako volim da te citam, pojma nemas.
Provozier hier nicht rum..
Ohne die jugoslawischen Partisanen hätte Hitler den zweiten Weltkrieg gewonnen..
Seine Niederlage ist der Tatsache geschuldet dass die besten Einheiten der Deutschen in Jugoslawien gebunden waren, da sie nicht mit der Partisanenarmee klar kamen, und somit die Alliierten entlastet wurden.
Zeig mal ein bisschen Dankbarkeit dass du, dank Tito, Heute in Freiheit leben darfst
Genau....und jeder fragt sich wie so ein entwickelter Staat vor die Hunde ging....Aristoteles und die Griechen lachenAußerdem war Jugoslawien Führer der Blockfreien und weiter entwickelt als viele westliche Staaten, ein Paradebeispiel für das menschliche Antlitz des Sozialismus..
Ohne Worte...Damals ging es allen super, wir waren sogar sehr hilfsbereit und haben einige unsere Helden der Arbeit nach Westeuropa geschickt um in Deutschland z.B. Wohlstand aufzubauen, leider sind die Deutschen undankbar in der Hinsicht, ohne uns würden sie noch zwischen Trümmern leben..
Außerdem hatten wir die viertstärkste Armee Europas, kannse mal sehen.
Wir hätten in null komma nix Kurdistan befreit, falls ihr uns provoziert hättet
Traurigerweise haben die Nationalisten unser kleines Paradies auf Erden zersört, wir hatten alles, jetzt haben wir nix.
Aber unser Dy..ähm Utopia wird wieder aus den Ruinen auferstehen, ihr werdet sehen..
aus meiner familile hat niemand den ich kenne, getötet und ein paar wurden im gegenzug getötet.. so krass kann der kreig den menschen auch nicht verändern, wenn er von grund auf pazifist ist. er würde nur jemanden aus notwehr töten.
Ma babsi, uvijek sam govorio da je barem po mom mislenju vecina dobro zivjela, no to nista neumanjiva istorijsku ulogu Broza. Kazem ti, tadasnja bivsa nam drzava se znatno zaduzivala, ali svi radnici su stambeno zbrinjavani (pogledaj kako je danas) posle nekoliko godina rada, ili se dobijao stan pri odlasku u penziju sto je danas nezamislivo. Zdravstveni sistem je bio za uzor u svijetskim okvirima, jer je svako mogao da ode na najtezu operaciju i nista da ne plati pa bio cistac ili fizikalac. Bilo je i tada slabo placenih , ali mnogo manje gladnih nego u danasnjim drzavama. Sedamdesete su bile zlatno doba SFRJ, dobro se zivjelo. Sumnjam da su se pojedinacni kucni uredjaji kupovali na kredit, jer je tada konkretno standard bio dobar, ali auti jesu, medjutim inflacija je obezvredjivala dinar, pa su oni koji uzmu kredit manje vracali nego sto je bila prava njegova vrijednost. Racunalo se u starim i novim dinarima , stari su bili sa mnogo nula.
Mada kada pricamo o dobrim, mozemo i o losim stvarima. Ekonomija je, nazalost imala i svoju "prljavu" stranu, bila cista bedastoca babsi. Prioritet socijalnog mira i "ravnopravnosti" iznjedrio je totalni nerad i nebrigu o zajednickim dobrima a time i srusio sve buduce mogucnosti odrzanja takvog sustava, nazalost. Gdje je jos na svijetu postojala parola " ne mozes me tako malo platiti koliko ja mogu malo raditi". Visegodisnja bolovanja na teret socijalnog sustava su bila sasvim normalna pojava i jedan posteni radnik se morao osjecati potpuno bedastim u takvom okruzenju, uzas. Zaposljavanje pod svaku cijenu, bez ekonomskih opravdanja opteretilo je proizvodnju preko granica ekonomskog opstanka a ni direktori si nisu zbog toga previse trljali glavu jer su znali da ce drzava, zbog socijalnog mira, na ovaj ili onaj nacin zakrpati njihove gluposti. Losa politika je satrala ekonomiju.
No back to topic, ne samo daje Tito bio ratni zlocinac vec je i nastavio sa njegovim masovnim ubistvima i poslje rata, i ja takve likove nemogu drzati kao amajlije u kuci. Tito se mogao samo ljepo svercati, uvjek mu je u ustima bila kuba / cigara, dobro je znao pusiti a u isto vrijeme se znao naguziti, dobro je odigravao prljave poslove za zapad i za sjever, poput malog kriminalca "nesvrstanog" koji po izgledu nepripada niti jednoj niti drugoj strani ali je i jednima i drugima bio kako se po engleskom kaze - "a bitch for both, ili bitch for sale".
PS: Drago mi je, lakse mi je pisati nego naprezati svoj glas ^^
kako bre ne primjetis da se zezanatürlich....wie kann die Welt so etwas nicht würdigen....
nur komisch ist ,dass die Wehrmacht in Yu überwiegend aus Österreicher bestanden...der Rest waren Ustase und Cetnici...sind das die besten Einheiten ?
Welche Freiheit ?
Genau....und jeder fragt sich wie so ein entwickelter Staat vor die Hunde ging....Aristoteles und die Griechen lachen
Ohne Worte...
Genau...und wenn Sokrates, Aristoteles und Co. wieder auferstehen,dann geht es auch mit Griechenland wieder aufwärts....
Nemate vi pojma, Tito je je bio najbolji htvat svih vremena.
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen