Peti humanitarni party portala Klix.ba, na kojem je prikupljeno 9.717 KM, održan je sinoć na Sarajevo Holiday Marketu. Novac će biti doniran porodici Bošnjak iz Zenice koja je nedavno ostala bez krova nad glavom.
https://www.klix.ba/magazin/odrzan-...ortala-klix-ba-prikupljeno-9-717-km/170115001
- - - Aktualisiert - - -
[h=1]Projekat "Milion stabala za Bosansku krajinu, Kordun i Baniju" tapka u mjestu unatoč ogromnom značaju[/h]Prije otprilike dvije godine pokrenuta je inicijativa pod nazivom "Milion stabala za Bosansku krajinu, Kordun i Baniju", a radi se o prekograničnom projektu koji bi trebao biti finansiran iz predpristupnih fondova Evropske unije. U projektu bi zajednički trebale učestvovati Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska, no uprkos formalno iskazanoj podršci svih relevantnih institucija, projekat i dalje nije zaživio.
- - - Aktualisiert - - -
[h=1]Tuzlanka Fatma Bulić iako u invalidskim kolicima, ruši predrasude[/h]Iako je dvadesetogodišnju Fatmu Bulić iz Tuzle sudbina vezala za invalidska kolica, želja za životom i pozitivna energija nisu je napuštali. Završila je srednju školu i stekla zvanje mašinskog tehničara za kompjutersko projektiranje napredne tehnologije, objavila tri knjige, a bavi se i sportom.
Zaposlena je u Informativnom centru za osobe s invaliditetom "Lotos", a kaže da je okružena divnim ljudima kako na radnom mjestu tako i inače u životu.
"Radim na divnom mjestu, među divnim ljudima, imam predivne prijatelje. Imam još divniju vezu sa osobom koju sam samo mogla poželjeti. On je prihvatio svaki moj 'nedostatak' i pretvorio ga u nešto lijepo" kazala je Fatma.
Ističe kako je volja i vjera u život nisu nikad napuštali.
"Još kao mala, iako osoba s invaliditetom, maštala sam o tome da ću jednog dana imati život kao i svi moji vršnjaci. Sve je počelo kad sam imala 16 mjeseci, zbog nemara liječnika. Uslijedila je oduzetost desne strane odnosno paraplegija. Kao djetetu bilo mi je teško gledati s prozora ostalu djecu kako se igraju, a ne moći im se i pridružiti", naglašava.
Fatmini roditelji maksimalno su se trudili da se ona ne osjeća kao osoba s invaliditetom, učitelji i nastavnici u osnovnoj školi također su je dobro prihvatili kao i većina njenih vršnjaka.
"Ipak, svaki put kad bi se npr. trebala popeti u kabinet na spratu, u sebi sam osjetila taj 'jaz' između mene i njih. Stisnula bih zube, zažmirila i zamislila da je već prošlo. Ponavljajući u sebi, ko zna koji put: 'Proći će, uči, dokaži se znanjem, jednom će biti vrijedno svega ovoga", navodi ona.
I tako osam godina, iz dana u dan ponavljajući u sebi istu stvar, trudeći se da se izdigne iznad svog invaliditeta završila je osnovnu školu. Nakon toga upisuje Srednju mašinsku školu u Tuzli. Nažalost, ne redovno.
"Tokom tih godina, mislim da se mnogo toga promijenilo. Iako mi je bilo žao što nisam mogla ići sa kolegama redovno i doživjeti taj proces, ponovo sam se trudila dokazati znanjem. Svaki dan sam sve više uviđala da to i vrijedi", naglasila je.
Slobodno vrijeme ispunjava raznim aktivnostima, od pisanja do sporta. Dosad je objavila tri knjige, a zavidna mjesta i medalje osvajala je u raznim vrstama sporta poput plivanja, atletike, stolnog tenisa, boćanja, te u streljaštvu. Na posljednjim lokalnim izborima u BiH Fatma Bulić bila je i kandidatkinja za Općinsko vijeće grada Živinice.
"Kako sam rasla tako se i krug prijatelja proširivao. Imam stvarno tako divne ljude uz sebe, osobe koje su, kako se to kaže, za cijeli život. Zapravo, cijeli život radim u inat sebi i onima koji su mi pričali da ja ne mogu. E pa, ja mogu", ističe Fama, koja od 15. godine radi i sa djecom osnovnih i srednjih škola, priča im na koji način da ruše predrasude u društvu.
Fatma Bulić zapravo ima život koji je kao djevojčica sanjala, maštala i na kraju i izmaštala.
"Volim svoj život, volim sebe, volim sve ljude i ono najbitnije, volim ove moje "točkove". U ovom trenu mislim da nijedne druge "noge" ne bi prihvatila. Ima još samo jedna stvar koju bih voljela reći a to je da život nije ono što se događa, nego kako mi gledamo na to što se događa", poručila je.
Fatma Bulić učesnica je projekta nazvanog "Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za samostalni život u BiH" koji Informativni centar za osobe s invaliditetom "Lotos" provodi u partnerstvu sa švedskom organizacijom "Stil" iz Stockholma, a financiran je od Švedske organizacije za međunarodni razvoj (Sida), putem organizacije MyRight BiH.
Kao dio tog projekta štampan je i priručnik "Put ka samostalnom životu", zamišljen kao pomoć mladim osobama s invaliditetom koji već žive ili su na pragu samostalnog života.