Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Nachrichten aus Kroatien

Bis waren Ustasche fuer euch alle die zum Beispiel, Thomposon hoert. Wenn die HDZler sagen dass es ok ist, dann gehoert zum Spektrum der Mitte. Ich glaube du versteht nicht, was ich behaupte.
Nein, versuch es übersetzen zu lassen. Wenn jemand Thompson hört ist er für mich noch lange kein Ustascha, aber Ustascha hören Thompson und wenn jemand sagt, dass es ok ist, dann ist es nicht die Mitte, sondern der rechte Rand.
 
Nein, versuch es übersetzen zu lassen. Wenn jemand Thompson hört ist er für mich noch lange kein Ustascha, aber Ustascha hören Thompson und wenn jemand sagt, dass es ok ist, dann ist es nicht die Mitte, sondern der rechte Rand.
Ich sehe kein Problem wenn jemand ein Ustaša sein will. Du kannst auch dagegen nicht machen.
 
Ich sehe kein Problem wenn jemand ein Ustaša sein will. Du kannst auch dagegen nicht machen.
Ich brauche nichts dagegen zu machen, es ist sogar in Kroatien verboten ein Ustascha zu sein und in Österreich auch. Deswegen ist es eine Straftat und wer Ustascha sein möchte, muss damit rechnen verhaftet zu werden und ins Gefängnis zu gehen.
 
Siehe meinen Beitrag vom Samstag

 
Snimka s Marjana: Pogledajte kako je Split proslavio rođendan Torcide

Um diese Inhalte anzuzeigen, benötigen wir die Zustimmung zum Setzen von Drittanbieter-Cookies.
Für weitere Informationen siehe die Seite Verwendung von Cookies.
 

Veritas: 29 godina od egzodusa 4.000 Srba sa područja istočne Bilogore​



Veritas: 29 godina od egzodusa 4.000 Srba sa područja istočne Bilogore

Na današnji dan, 31. oktobra 1991. godine, započela je akcija hrvatske paravojske pod kodnim nazivom "Otkos-10", koja je imala za cilj etničko čišćenje Srba sa područja istočne Bilogore, saopštio je Dokumentacioni-informacioni centar Veritas.

Narod istočne Bilogore, koja je smeštena u trouglu između Bjelovara, Daruvara i Virovitice, ocenivši da malobrojne srpske snage, njih oko 400 neće moći dugo da izdrži pritisak šest puta brojnijih hrvatskih formacija, "krenuo je u egzodus spašavajući gole živote", piše u saopštenju.
"Toga i narednog dana, kompletno stanovništvo iz 23 sela i jedan broj žitelja iz još 15 sela, napustilo je to područje i u izbegličkoj koloni, u kojoj se našlo oko 4.000 ljudi i preko 600 različitih vozila, prešli u Bosnu, u kojoj se još nije ratovalo. Među njima je bilo i oko 250 pripadnika drugih nacionalnosti, Hrvata, Čeha, Mađara i Roma, deo njih u mešovitim brakovima sa Srbima", navodi se u saopštenju.
Veritas dodaje da su nakon povlačenja Srba iz istočne Bilogore, usledila ubistva preostalih stanovnika, pljačka, paljevine i miniranja kuća, uključujući i sela u kojima ranije nije ni bilo otpora.
"Do temelja (su) izgorele drvene crkve bilogorskog stila, jedinstveni spomenici kulture nulte kategorije pod zaštitom UNESCO-a: hram sv. Dimitrija u Rastovcu, sagrađen pre 1700-te godine i Uspenije Presvete Bogorodice u Donjoj Rašenici iz 1709. godine", kažu u Veritasu.
Na tom području od 1991. do 1997. godine, koliko je do sada utvrđeno, život je izgubilo 65 osoba, većinom srpske nacionalnosti i onih koji su bili u rodbinskim vezama sa srpskim porodicama.
Od ukupnog broja stradalih 41 je civil, od kojih je 17 ubijeno pre akcije "Otkos-10", tokom kampanje zastrašivanja i zlostavljanja, te 23 pripadnika Teritorijalne odbrane , dok su dvojica Srba, koji su ostali u hrvatskoj vojsci i policiji, "likvidirani od strane saboraca", dodaje se u saopšnju.
"Za navedene zločine nad Srbima počinjene u istočnoj Bilogori do sada je odgovarao samo Veljko Marić, pripadniku ZNG iz Grubišinog polja, kojeg je Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo na kaznu zatvora od 12 godina zbog ratnog zločina protiv civila zato što je 31. oktobra 1991. godine u selu Rastovac, u opštini Grubišno Polje, hicima iz vatrenog oružja ubio Petra Slijepčevića (1926) u porodičnoj kući", podseća Veritas.
Dok je Marić u srpskim zatvorima izdržavao kaznu, protiv njega je srpsko pravosuđe otvorilo još jednu istragu. Iako istraga nije završena, on je u junu 2015. godine iz Srbije prebačen u Hrvatsku, a prilikom transfera hrvatska strana se obavezala da će nastaviti krivični postupak protiv Marića započet u Srbiji.
"Do sada nema potvrde da preuzetu obavezu (Hrvatska) i ispunjava", zaključuje Veritas.


autor: AP izvor: Beta


 
Zurück
Oben