Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Vukovar vs. Вуковар

Znaci ovako bi to izgledalo

Dobrodošli u Grad Heroj Vukovar
Добродошли у Град Хероj Вуковар

dunno.gif

A ovo su opstine gdje bi se taj zakon, tj. cirilica trebala realizirati:

http://img15.hostingpics.net/pics/111687Croatiamapmunicipalities.gif

...ne samo opcine....vec i sela....trpinja, vera, svajcarnica...itd....

Zanimljivo, ali se pitam, zasto su onda po Borovu Selu, Trpinji, Bijelom Brdu skoro svi kafici, pekare, trgovine na latinici? Ne razumjem takodjer, zasto jedna opstina kao Trpinja koja je jednonacionalna, a nemaju dvojezicne natpise, a traze to u Vukovaru - meni cudno. Inace sto se mene tice, SDSS se nastavlja baviti "krucijalnim" pitanjima za buducnost srpske manjine u Hrvatskoj, nema sta. Prava "interesna" skupina ti razni Pupovci, Gajici i Leskovci.

Zanimljivo, ali se pitam, zasto su onda po Borovu Selu, Trpinji, Bijelom Brdu skoro svi kafici, pekare, trgovine na latinici? Ne razumjem takodjer, zasto jedna opstina kao Trpinja koja je jednonacionalna, a nemaju dvojezicne natpise, a traze to u Vukovaru - meni cudno. Inace sto se mene tice, SDSS se nastavlja baviti "krucijalnim" pitanjima za buducnost srpske manjine u Hrvatskoj, nema sta. Prava "interesna" skupina ti razni Pupovci, Gajici i Leskovci.

...to se i ja pitam....citam novine....a nikad nisam cuo da su ta sela trazili cirilicu.....cak ni lokalna sloga (nk/fk borovo kako god zelis :D) u svom grbu ne koristi cirilicu...

Ich erinnere mich dass vor ein paar Jahren ein Kriegsveteran von der Straße aus bei der Polizei angerufen hat (ich glaube in Zagreb war das), weil ein serbischer Fußballfan mit einem Trikot herumgelaufen ist auf dem die serbischen 4 C waren. Da war wohl ein Spiel zwischen Serbien und Kroatien. Auf jeden Fall war er total aufgebracht.
Ich kann mir das irgendwie nicht vorstellen dass die Schilder lange stehen werden. Serben mögen zwar in manchen Orten die Mehrheit stellen, aber insgesamt gibt's halt doch mehr Kroaten, und wenn sich dann ein paar aus den Nachbardörfern zusammentun sind die Schilder schnell weg. Da wird man noch einiges hören, glaube ich.

- - - Aktualisiert - - -

Vor allem da selbst Serbien sich zunehmend latinisiert. Sieh dir nur die TV Programme an.

...to se i ja pitam....citam novine....a nikad nisam cuo da su ta sela trazili cirilicu.....cak ni lokalna sloga (nk/fk borovo kako god zelis :D) u svom grbu ne koristi cirilicu...

Ma "drkaju" se oko nebitnih stvari. Mozda Pupovac ovaj sukob sa Josipovicem otvara u tom trenutku, da pokaze "svoje misice", jer po ustavnom zakonu ima pravo na to, a Hrvatska je na pragu ulaska u EU? Inace tvoj Vukovar je posebna prica. Kuce jesu neke obnovljene (znam iz prve ruke, a sigurno si isto upoznat). Ono sto je cinjenica, Vukovar ima golem potencijal zbog njegovog polozaja, ali nema sa ovakim politicarima nikakvu perspektivu. U gradu u kojem su bili jedan "Borovo", "Vuteks", "Vupik", a i luka, danas ni jedna od tih firmi ne posluje ili ajmo rec', posluje sa naj nizim kapacitetom. To su problemi sa kojima se svi moraju suociti, a ne dvojezicni natipisi.

Ma "drkaju" se oko nebitnih stvari. Mozda Pupovac ovaj sukob sa Josipovicem otvara u tom trenutku, da pokaze "svoje misice", jer po ustavnom zakonu ima pravo na to, a Hrvatska je na pragu ulaska u EU? Inace tvoj Vukovar je posebna prica. Kuce jesu neke obnovljene (znam iz prve ruke, a sigurno si isto upoznat). Ono sto je cinjenica, Vukovar ima golem potencijal zbog njegovog polozaja, ali nema sa ovakim politicarima nikakvu perspektivu. U gradu u kojem su bili jedan "Borovo", "Vuteks", "Vupik", a i luka, danas ni jedna od tih firmi ne posluje ili ajmo rec', posluje sa naj nizim kapacitetom. To su problemi sa kojima se svi moraju suociti, a ne dvojezicni natipisi.

...amin.....bilo gdje da se nazalis u tom gradu....uvijek ces vidjeti neku porusenu kucu/zgradu...unisteni zid, cestu itd....no i to sto je kazes vukovar je posebna prica....hrvatska politika ne zna sto bi sa vukovarom.....

Wie siehts eig in der Vojvodina aus mit den kroaten ungaren usw? :)

Pa evo da malo ocrtam tu situaciju u Vojvodini. Recimo na pokrajinskom nivou madjarski jeste zvanican, ali na lokalnom nije u opstinama u Sremu i Juznom Banatu (osim Vrsca, Kovina i Bele Crkve koji imaju samo po jedno selo sa izrazitom madjarskom populacijom i nesto sitno u gradovima). Apsurd je recimo da u Apatinu gdje Madjara ima i po selima i cine vecinu u dva naselja nema zvanicne upotrebe madjarskog jezika, o tome cute lokalne vlasti.

U Subotici je hrvatski jezik zvanican, iako zvanicno samo 25-30 ucenika (jedno odjeljenje) djece upisuje nastavu na hrvatskom jeziku. Prosli popis je pokazao da ni pola Hrvata u opstini Subotice govori hrvatskim maternjim jezikom. Meni nesmeta, jer svakodnevni problemi nisu spojeni sa jezikom.

@Boro

Vor allem da selbst Serbien sich zunehmend latinisiert. Sieh dir nur die TV Programme an.

Tacno. Pa i ne samo to, cirilicne table ne postoje ni po mnogim selima Centralne Srbije (tacnije, ispred nekih sela postoje samo cirilicne, a ispred nekih samo latinicne). Ovdje se radi o sasvim drugim stvarima.

Zurück
Oben