Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Albaniens - Ekonomia e Shqipërisë - Economy of Albania

• Ersteller Ersteller Bloody
  • Erstellt am Erstellt am
[TABLE="class: MsoNormalTable"]
[TR]
[TD="colspan: 12"] Gesamtwirtschaftliche Indikatoren [/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[TD] 2000 [/TD]
[TD] 2001 [/TD]
[TD] 2002 [/TD]
[TD] 2003 [/TD]
[TD] 2004 [/TD]
[TD] 2005 [/TD]
[TD] 2006 [/TD]
[TD] 2007[/TD]
[TD] 2008[/TD]
[TD] 2009 [/TD]
[TD] 2010*[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] Bruttoinlandsprodukt (in Milliarden Euro) [/TD]
[TD] 2,90 [/TD]
[TD] 3,12 [/TD]
[TD] 3,58 [/TD]
[TD] 4,27 [/TD]
[TD] 5,65 [/TD]
[TD] 6,36 [/TD]
[TD] 6,92 [/TD]
[TD] 7,85 [/TD]
[TD] 8,72 [/TD]
[TD] 9,0[/TD]
[TD] 9,4[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] Bruttoinlandsprodukt je Einwohner (Euro) [/TD]
[TD] 855 [/TD]
[TD] 1007 [/TD]
[TD] 1.106 [/TD]
[TD] 1.389 [/TD]
[TD] 1.844 [/TD]
[TD] 1.932 [/TD]
[TD] 2.219 [/TD]
[TD] 2.491[/TD]
[TD] 2.725[/TD]
[TD] 2.838[/TD]
[TD] 2.938[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] Wachstumsraten (in Prozent ggü. Vorjahr) [/TD]
[TD] +7,7 [/TD]
[TD] +7,6 [/TD]
[TD] +4,7 [/TD]
[TD] +5,7 [/TD]
[TD] +5,9 [/TD]
[TD] +5,5 [/TD]
[TD] +5,0 [/TD]
[TD] +6,3[/TD]
[TD] +7,7[/TD]
[TD] +3,3[/TD]
[TD] +4,1[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD] Inflation (in Prozent ggü. Vorjahr)[/TD]
[TD] +4,2 [/TD]
[TD] +3,5 [/TD]
[TD] +1,7 [/TD]
[TD] +3,3 [/TD]
[TD] +2,2 [/TD]
[TD] +2,0 [/TD]
[TD] +2,5 [/TD]
[TD] +2,9[/TD]
[TD] +3,6 [/TD]
[TD] +2,3[/TD]
[TD] +3,4[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 12"]
* Prognose, eigene Berechnungen; Quelle: GTAI
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Albanien kennt nur eine Richtung - nämlich nach oben. :D

Leider habe ich mich zu früh gefreut. Die Eurokrise ist nun auch in Albanien angekommen. Im I. Quartal 2012 ist das albanische BIP um 0,2 Prozent geschrumpft.

Tirana Business Park:
Berisha: “Tirana Business Park” do hapë 9 mijë vende pune
Kryeministri në përurimin e punimeve të ndërtimit të projektit
Nisi sot fillimi i punimeve të ndërtimit të projektit “Tirana Business Park” me një investim prej 100 milionë eurosh, i pari i këtij lloji në Shqipëri. Në ceremoninë e përurimit ishte i pranishëm edhe kryeministri Sali Berisha, i cili e vlërësoi projektin me një rëndësi të jashtëzakonshme që do të hapë 9 mijë vende pune, duke sjellë në Tiranë kulturën më të mirë të biznesit në kohën e sotme. Duke shprehur mirënjohjen ndaj investitorëve gjermane, kryeministri u shpreh se:

“Vendi juaj dëshmon se me reformat që ka marrë ekonomia mund të përballojë krizën dhe mund të zhvillohet. Një nga leksionet e mëdha që bota mund të mësojë nga Gjermani është qëndrimi ndaj tregut dhe krahut të punës. Ne jemi shumë të lumtur që ju sillni sot në këtë park, këtë eksperiencë të shkëlqyer jetike për konsolidimin e ekonomisë së një kombi. Shpreh admirimin tim për ju sepse asistuat në një projekt jo të thjeshtë dhe jam dëshmitar i përpjekjeve tuaja shumë serioze. Ju theksuat s ky është një premtim i mbajtur dhe kjo është dëshmia më e fuqishme e integritetit të individit të çdo fushe. Dhe ju të tillë jeni familje me integritet të shkëlqyer dua të theksoj gjithashtu se keni bërë një nga zgjidhjet më të mençura”- deklaroi kryeministri, i cili përmendi të gjitha avantazhet e pozicionit gjeografik të Tirana Business Park, Portin, Aeroportin Autostradën, panoramën e shkëlqyer që ka përreth dhe krahun e punës të leverdisshëm.

Më tej shefi i qeverisë theksoi se Shqipëria është kampion në thithjën e investimeve për frymë, të cilën e bazon tek taksat e ulëta, ndërsa garantoi se qeveria e tij do të bëjë gjithçka për mjedis miqësor ndaj biznesit.

“Qeveria ime do bëjë gjithçka për një mjedis sa më miqësor ndaj investitorëve. Ambicja jonë është e thjeshtë; të vendosim praktikat më të mira që eksiztojnë në botë për biznesin. Ne besojmë te taksat e ulëta dhe sa të jetë kjo qeveri do ketë ulje taksash, kështu që sot ne vendosim një gur themeli shumë të rëndësishëm sesa parku që do përurojmë në vitet që vijnë”- nënvizoi Berisha.

Nga ana e saj ambasadorja gjermane në Shqipëri Karola Muller Holtkemper tha se Tirana është gati për thithjen e investitorëve dhe se me këtë projekt bëhet edhe më tërheqëse. Ambasadorja theksoi se investitorët gjermanë janë të kënaqur me investimet në Shqipëri dhe thonë se nëse do u jepej sërish mundësia për investime do të investonin.

Berisha: ?Tirana Business Park? do hapë 9 mijë vende pune | ABC News

Hier noch die offizielle Seite dieses Projekts:
HOME - Tirana Business Park

Der Tirana Business Park wird nach seiner Eröffnung über 9000 Personen Arbeit bieten. Er liegt zwischen den zwei grössten Städten Albaniens, Tirana und Durrës, an der Autobahn in der Nähe des internationalen Flughafens.

Bald wird Albanien ein wichtiges Transitland für den europäischen Gas sein. Das Projekt "TAP" (Trans Adriatic Pipeline) ist in der ersten von zwei Phasen der politischen Einvernehmung beendet. Es sieht vor, zwischen Thessaloniki nach Westen über Südalbanien nach Vlora und weiter unter der Adria ins italienische Brindisi eine Gas-Pipeline zu bauen. TAP ist ein grosser Konkurrent von Nabucco West, eines anderen Projekts.

TAP, drejt mbylljes marrëveshja politike
Marrëveshja e një niveli të lartë mes Shqiperisë-Greqisë-Italisë
20 korrik 2012 17:21
GAZSJELLESITRANS-ADRIATIK_5.jpg

Konsorciumi i projektit për ndërtimin e gazsjellësit TAP po punon për arritjen e një marrëveshje politike të një niveli të lartë mes Shqipërisë, Greqisë dhe Italisë. Kështu ka komentuar në Bruksel drejtori i marrdhënieve me jashtë të projektit TAP, Michael Hoffmann.

“Jemi duke punuar edhe me qeverinë italiane, ka thënë Hoffmann dhe duhet të reagojmë si një skuadër. Projekti ka avancuar dhe tashmë duhet të vijojmë me një marrëveshje të një niveli të lartë, më parë ajo ndërministrore e më pas ajo ndërqeveritare mes vendeve të interesuara të projektit”- ka shtuar ai.

Gara mes TAP dhe Nabucco Uest, dy projektet ende në garë për të ashtuquajturin korridori i jugut të konsorciumit Shah Deniz, do të mbyllet në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm, kështu që marrëveshja e parë politike duhet të përfundojë menjëherë pas sezonit veror dhe e dyta mes fundit të 2012-2013.

Drejtori për marrdhëniet me jashtë i TAP, Hoffmann ndër të tjera ka deklaruar se Komisioni Europian i ka siguruar për neutralitetin total të tij në garën e hapur nga Shah Deniz. Prioritet mbetet, ka thënë ai, furnizimi me gaz nga Kaspiku pavarësisht gazsjellësit të zgjedhur. Quelle: TAP, drejt mbylljes marrëveshja politike | ABC News

Wikipedia: Trans Adriatic Pipeline und Nabucco-Pipeline

Mitte 2013 wird zwischen den beiden Projekten endgültig entschieden.

Bald wird Albanien ein wichtiges Transitland für den europäischen Gas sein. Das Projekt "TAP" (Trans Adriatic Pipeline) ist in der ersten von zwei Phasen der politischen Einvernehmung beendet. Es sieht vor, zwischen Thessaloniki nach Westen über Südalbanien nach Vlora und weiter unter der Adria ins italienische Brindisi eine Gas-Pipeline zu bauen. TAP ist ein grosser Konkurrent von Nabucco West, eines anderen Projekts.

TAP, drejt mbylljes marrëveshja politike
Marrëveshja e një niveli të lartë mes Shqiperisë-Greqisë-Italisë
20 korrik 2012 17:21
GAZSJELLESITRANS-ADRIATIK_5.jpg

Konsorciumi i projektit për ndërtimin e gazsjellësit TAP po punon për arritjen e një marrëveshje politike të një niveli të lartë mes Shqipërisë, Greqisë dhe Italisë. Kështu ka komentuar në Bruksel drejtori i marrdhënieve me jashtë të projektit TAP, Michael Hoffmann.

“Jemi duke punuar edhe me qeverinë italiane, ka thënë Hoffmann dhe duhet të reagojmë si një skuadër. Projekti ka avancuar dhe tashmë duhet të vijojmë me një marrëveshje të një niveli të lartë, më parë ajo ndërministrore e më pas ajo ndërqeveritare mes vendeve të interesuara të projektit”- ka shtuar ai.

Gara mes TAP dhe Nabucco Uest, dy projektet ende në garë për të ashtuquajturin korridori i jugut të konsorciumit Shah Deniz, do të mbyllet në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm, kështu që marrëveshja e parë politike duhet të përfundojë menjëherë pas sezonit veror dhe e dyta mes fundit të 2012-2013.

Drejtori për marrdhëniet me jashtë i TAP, Hoffmann ndër të tjera ka deklaruar se Komisioni Europian i ka siguruar për neutralitetin total të tij në garën e hapur nga Shah Deniz. Prioritet mbetet, ka thënë ai, furnizimi me gaz nga Kaspiku pavarësisht gazsjellësit të zgjedhur. Quelle: TAP, drejt mbylljes marrëveshja politike | ABC News

Wikipedia: Trans Adriatic Pipeline und Nabucco-Pipeline

Mitte 2013 wird zwischen den beiden Projekten endgültig entschieden.

Nabucco-West wird eh gewinnen.

Zurück
Oben