Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren
  • Friedliche Feiertage, egal was Ihr feiert, wünscht Euch
    Euer Balkanforum-Team

Wirtschaft Albaniens - Ekonomia e Shqipërisë - Economy of Albania

• Ersteller Ersteller Bloody
  • Erstellt am Erstellt am
wie der Titel sagt, Tourismus in Albanien erlebt ein Boom, 40% mehr als im Vorjahr, um dennoch weit hinten bei der Ranking, zwar 19 Plätze besser als im Vorjahr aber es ist noch viel zu tun um mit den Nachbarländern (Mote platz 36, Cro Platz 34) mithalten zu können.

Albanian Tourism Continues to Boom

The number of foreign tourists and nonresidents visiting Albania increased in the first five months of 2011.

Besar Likmeta
Tirana
byron-horse-tour.JPG
Tourists follow the trail of British poet Lord Byron in horse ridding expedition in Southern Albania | Photo courtesy of Auron Expeditions According to the Ministry of Culture, Tourism, Youth and Sports, a total of 567,835 visitors came to Albania from January through May. That's an increase of 163,393, or 40 per cent, over the same period last year.

Albanian tourism has experienced exponential growth in the last few years, as the country slowly emerges from a difficult and often tumultuous transition period.

However, while the government points to statistics demonstrating the purported success of the tourism industry, tour operators and lobbying groups complain that the country's underdeveloped infrastructure and lack of promotion are leaving the Albanian market several steps behind its competitors.

In the latest World Economic Forum report on competitiveness in the international travel and tourism industry, Albania ranks 71st on a list of 133 countries – 19 slots better than its last ranking in the 2009 index.

However, Tirana continues to be outperformed by its neighbours to the north. Montenegro is ranked at 36, and Croatia sits at 34, putting those countries well ahead of not only Albania, but Serbia, Macedonia and Bosnia and Herzegovina.

INSTAT: Ekonomia këtë vit u rrit me 3.4 %

Ekonomia në tremujorin e parë 2011 u rrit me 3.4 për qind kundrejt tremujorit të parë të vitit 2010 dhe krahasuar me tremujorin e katërt të vitit që shkoi me rritje prej 1.2 për qind.
Të dhënat më të fundit nga INSTAT bëjnë të ditur se në këtë tremujor degët që patën rritjet më të larta ishin transporti, industria, ndërtimi dhe tregtia, respektivisht me 13.3 për qind, 12.4 për qind, 4.8 për qind dhe 4.4 për qind krahasuar me tremujorin e parë 2010.

Rënie shënuan në këtë tremujor krahasuar me të njëjtin tremujor të 2010-ës sektorët e post-komunikacionit me 5.1% dhe shërbime të tjera me 0.6 %. Krahasuar me tremujorin e katërt të vitit 2010 me rritje më të lartë paraqiten ndërtimi me 11.8 për qind, transporti me 1.6 për qind, shërbime të tjera me 1.1 për qind, ndërsa tregtia, post- komunikacioni dhe industria shfaqën rënie krahasuar me tremujorin paraardhës respektivisht me 2.2 për qind dhe 1.7 për qind dhe 0.2 për qind.

Rritje shënon në 3-mujorin e parë 2011 edhe sektori i bujqësisë me 2.8 për qind, kundrejt tremujorit të parë 2010 dhe 1.2 për qind kundrejt tremujorit paraardhës.

Gazeta Start: INSTAT: Ekonomia këtë vit u rrit me 3.4 %

Albanien verzeichnet im ersten Quartal 2011 einen Wirtschaftswachstum von 3,4 %, gegenüber dem gleichen Quartal ein Jahr zuvor.

Bllokada ndaj Serbisë, rast për shkëmbimet me Shqipërinë

Biznesi i Shqipërisë përshëndeti vendimin e qeverisë së Kosovës për zbatimin e parimit të reciprocitetit në shkëmbimet tregtare me Republikën e Serbisë, vendim i cili ka sjellë si pasojë ndalimin e hyrjes së prodhimeve me certifikatën e origjinës serbe në tregun kosovar.

Alb Konfindustria vlerëson se ky vendim është rast i mirë, që duhet shfrytëzuar për shfrytëzimin e plotë si dhe rritjen e kapaciteteve industriale të Kosovës dhe Shqipërisë me qëllim plotësimin e boshllëkut tregtar të krijuar. “Mbështetur në analizat e kryera nga Alb Konfindustria del, që janë të gjitha mundësitë për të përfituar menjëherë nga vendimi i Qeverisë së Kosovës për ndalimin e prodhimeve serbe pjesë të rëndësishme të ekonomisë kombëtare si :- sektorët e prodhimeve bujqësore e blegtorale, -industria ushqimore, -industria e materialeve të ndërtimit, -industria e prodhimit të mobilieve, -industria mekanike, etj”, vijon reagimi.

Gazeta Start: Bllokada ndaj Serbisë, rast për shkëmbimet me Shqipërinë

Turistët grekë mësyjnë jugun shqiptar

Nga Express më 13 gusht 2011 në ora 11:15

“Deti është i mrekullueshëm, hoteli me kushte shumë të mira dhe paguajmë vetëm 50 euro për një dhomë dyshe, me ushqimin dhe gjithçka tjetër të përfshirë. Për fëmijët çmimi është 25 euro dhe gjithandej dëgjojmë të flitet greqisht”.

Kështu shprehet, Aleksandra Kirici, një qytetare greke e cila sapo është kthyer në Athinë pas pushimeve dhjetëditore me bashkëshortin dhe dy fëmijët e tyre në Himarë.

Ndërkohë, me mijëra shtetas grekë po shijojnë pushimet e tyre verore në bregdetin shqiptar, në Adriatik dhe Jon.

Në Sarandë për shembull, mjaftojnë 100 euro në ditë që një çift të kalojë pushime të mrekullueshme dhe me të gjitha kushtet, shkruan e përditshmja “Proto Thema”, në një reportazh të realizuar këto ditë në Shqipëri.

“Të paktën 30 për qind e klientëve që kemi sivjet janë grekë”, thotë S.Ruci, menaxher i një hoteli të madh në Himarë. “Çdo vit po rritet numri i turistëve që na vijnë nga Greqia dhe këtë vit ca më shumë”, shtoi ai.

Përpos kësaj, kushtet në hotelet shqiptare dhe çmimet e tyre, po i nxisin grekët që të mësyjnë plazhin shqiptar, sidomos atë të jugut.

Ata që vijnë më shumë janë nga Athina dhe Greqia Veriore, duke konsideruar se “shkojnë në Shqipëri me pushime, se atje është më lirë”.

Shqipëria, bum eksportesh drejt Kosovës

Të dhënat e fundit që raportohen nga biznesi kanë tejkaluar edhe pritshmëritë më optimiste.

"Shqipëria në të kaluarën ka qenë në vend të shtatë dhe të tetë, sa i përket shkëmbimeve tregtare me Kosovën dhe tani del e treta, pas BE-së dhe Maqedonisë", thotë Agim Shahini, kryetar i Aleancës Kosovare të Biznesit.

Kryetari i Dhomës së Tregtisë të Shqipërisë, Nikolin Jaka, deklaron se ka një rritje të dukshme të nivelit të qarkullimit tregtar dhe kjo rritje, sipas tij, vjen kryesisht në sektorin e materialeve të ndërtimit.

Mbyllja e kufijve me Serbinë po e ndryshon hartën tregtare të Kosovës dhe biznesi kosovar do ta orientojë tregtinë drejt Shqipërisë. "Bizneset e Shqipërisë, të të gjithë sektorëve, të vijnë dhe të qëndrojnë në Kosovë", thotë Shahini.

Por, me gjithë situatën e re të krijuar, bizneset sërish ndeshen me pengesa. Muharrem Osmani, një prodhues kosovar i detergjenteve, thotë se tentativat e tij për të eksportuar drejt Shqipërisë dështojnë nga çmimet e larta të referencës që vendos qeveria shqiptare.

Ekspertët e ekonomisë theksojnë se ka ardhur momenti për të politika të reja tregtare që do nxisnin tregtinë mes dy vendeve.

Ministri kosovar për Zhvillim Ekonomik, Besim Beqja, thotë se qeveria e Kosovës është duke ecur në këtë drejtim dhe premton heqjen e të gjitha barrierave.

"Të shkojmë drejt eliminimit të të gjitha barrierave, drejt krijimit të një kuadri ligjor, i cili i mundëson biznesit për t'u zhvilluar, por jo për të dhënë orientim", thotë Beqaj.

Gazeta Start: Shqipëria, bum eksportesh drejt Kosovës

Average Monthly Wage in Albania $350

The average monthly wage in Albania is 35,000 Leks (roughly $350), according to a study by Open Data Albania which covered the private and public sector wages in Albania over the last ten years by using data from Albania’s Institute of Statistics.

Meanwhile, the minimum wage is 20,000 Leks (roughly $200) and the maximal wage is 88,000 Leks per month (roughly $880). The sector of transportation and telecommunication had the highest average wage of 39,800 Leks per month, followed by the industry sector with an average wage of 39,433 Leks monthly, Tv Scan reports.

http://www.balkans.com/open-news.php...enumber=115672

Der monatliche Durchschnittslohn beträgt in Albanien 350$.

Zurück
Oben