Aktuelles
  • Happy Birthday Balkanforum
    20 Jahre BalkanForum. Herzlichen Dank an ALLE die dieses Jubiläum ermöglicht haben
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Wirtschaft Griechenlands - Οικονομία της Ελλάδας - Economy of Greece

  • Ersteller Gelöschtes Mitglied 9433
  • Erstellt am
24 Millionen touris.....2014

Τουρισμός: Απόλυτο ρεκόρ με 24εκ. τουρίστες το 2014 Εκπληκτικά τα νούμερα

28/01/2015 - 13:57





Υπερτετραπλάσιο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις ξένων τουριστών πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός το 2014 σε σχέση με τον μέσο όρο αύξησης των διεθνών αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό εξάγεται ως συμπέρασμα από τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων που ανακοίνωσε, χθες, από τη Μαδρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και από την τελική εκτίμηση των αφίξεων στην Ελλάδα που δημοσιοποίησε επίσης, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, ο ΠΟΤ ανακοίνωσε ότι οι αφίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ του 1,14 δισ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,7% ή κατά 51 εκατ., ενώ εκτίμησε για το 2015 ότι θα αυξηθούν περαιτέρω κατά 3% έως 4%.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των διεθνών αφίξεων συνέπεσε με τον σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης και την αλλαγή υπουργικής σκυτάλης στον χώρο του τουρισμού με την ανάληψη του τομέα από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά. Επ’ ευκαιρία ο ΣΕΤΕ χαιρέτισε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι το 2014 ο ελληνικός τουρισμός πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα με 24 εκατ. αφίξεις που έγιναν σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με 13,5 δισ. ευρώ έσοδα και περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας συνέβαλε στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας, της απασχόλησης και της ελληνικής κοινωνίας. Για το 2015, ο ΣΕΤΕ τόνισε ότι «ο τουριστικός κόσμος σηκώνει τα μανίκια και συνεχίζει τη σκληρή δουλειά με στόχο να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών και να τεθούν οι βάσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2014, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ως μία ισχυρή και ανθεκτική δραστηριότητα και ισχυρός παράγοντας οικονομικής ανάκαμψης με τη δημιουργία εκατ. θέσεων εργασίας και τζίρου δισ. δολ. για εξαγωγές.

Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει για προορισμούς σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα για την Ευρώπη, καθώς η περιοχή «αγωνίζεται» να παγιώσει την έξοδό της από μία από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της. Η Ευρώπη πέρυσι με αύξηση 4% ή κατά 22 εκατ. έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 588 εκατ. διεθνών αφίξεων.

Η Κίνα ήταν και το 2014 η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο με 104 εκατ. ταξίδια στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο, ο ΠΟΤ θα ανακοινώσει τα μεγέθη των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2014, εκτιμώντας ότι θα είναι υψηλότερα από το 1,2 τρισ. δολ. του 2013.

Για το 2015, ο κ. Ριφάι εκτίμησε ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς η παγκόσμια οικονομική κατάσταση βελτιώνεται. Θετικά θεωρεί ότι θα λειτουργήσει η μείωση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα του 2009. Αυτό, συμπλήρωσε, θα μειώσει το κόστος των μεταφορών και θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την ιδιωτική ζήτηση σε οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο. Από την άλλη, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες από τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και αποτελούν ισχυρές αγορές - πηγές τουρισμού.
 
Το πρώτο αιολικό πάρκο σε βραχονησίδα

Die erste Windkraftanlage auf einer unbewohnten Insel kommt.

31braxonis-thumb-large.jpg


Μια ακατοίκητη νησίδα νότια του Σουνίου πρόκειται να μετατραπεί σε ένα «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πείραμα, καθώς στη νησίδα Αγιος Γεώργιος θα δημιουργηθεί το πρώτο αιολικό πάρκο καταμεσής του πελάγους. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχουν εκφράσει ιδιαίτερες αντιρρήσεις, καθώς το νησάκι δεν υπάγεται σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας, κάτι που δεν ισχύει όμως για μια σειρά από άλλες βραχονησίδες στα Δωδεκάνησα στις οποίες το (τέως) ΥΠΕΚΑ ήθελε να χωροθετήσει αιολικά πάρκα.

Πριν από ένα δεκαπενθήμερο, λοιπόν, η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου 73,2 MW στη νησίδα Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζώρτζης). Πρόκειται για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στη χώρα μας, καθώς η νησίδα των 4.300 στρεμμάτων βρίσκεται σε απόσταση 12 μιλίων από το Σούνιο.

Πώς θα μετατραπεί η νησίδα σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας; Σύμφωνα με τις αποφάσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου (2010 και τροποποίηση το 2014) στο νησί θα εγκατασταθούν 23 ανεμογεννήτριες και υποσταθμός ανύψωσης της τάσης, που θα συνδεθεί με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο μέσω υποβρυχίου καλωδίου υψηλής τάσης. Για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, δημιουργήθηκε κεντρικός δρόμος 11,5 χλμ. και εργοταξιακοί δρόμοι 5 χλμ., ενώ όπως φαίνεται και στη φωτογραφία η κορυφογραμμή του νησιού «ισιώθηκε» με επιχωματώσεις και καθαιρέσεις. Τέλος, για την εξυπηρέτηση του νησιού θα δημιουργηθούν λιμενικές εγκαταστάσεις και χερσαία ζώνη 7.500 τ.μ. Σύμφωνα με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για το αιολικό πάρκο γνωμοδότησαν 28 υπηρεσίες από 8 υπουργεία.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν αντέδρασαν ιδιαίτερα στη μετατροπή της νησίδας σε αιολικό πάρκο. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) είχε ωστόσο εκφράσει αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι ο Αγιος Γεώργιος είναι μεταναστευτικός σταθμός, χώρος αναπαραγωγής ή μόνιμο ενδιαίτημα για αρκετά είδη από θαλασσοπούλια. «Λόγω της απομονωμένης θέσης του νησιού ανάμεσα στον Σαρωνικό Κόλπο και τις Δυτικές Κυκλάδες, η νησίδα αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό μετανάστευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό στην ευρύτερη περιοχή, τόσο για τα μεγαλόσωμα πουλιά που χρησιμοποιούν θερμικά ρεύματα πάνω από το νησί όσο και τα μικρότερα που χρησιμοποιούν ενεργητική πτήση σε υψόμετρο μερικών δεκάδων έως μερικών εκατοντάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ομως το νησάκι δεν έχει καθεστώς προστασίας», λέει στην «Κ» η Μαλαμώ Κορμπέτη, συντονίστρια θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος στην ΕΟΕ. «Αυτό που με προβληματίζει είναι το μέγεθος του έργου. Οπως έχει σχεδιαστεί, η χρήση του νησιού για οποιονδήποτε άλλο λόγο είναι αδύνατη. Επιπλέον έχουν γίνει μεγάλης κλίμακας έργα, έχουν ισοπεδωθεί οι κορυφές, έχουν γίνει μεγάλα μπαζώματα. Υπάρχει, λοιπόν, πάντα ένα ερωτηματικό τι θα γίνει αν για κάποιο λόγο σταματήσει να λειτουργεί το αιολικό πάρκο. Εχουμε πολλά παραδείγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας –το πιο πρόσφατο στη Μυτιλήνη– όπου ανεμογεννήτριες σταματούν να λειτουργούν και εγκαταλείπονται».

Η ανησυχία

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο όσους ενδιαφέρονται ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος είναι τα μελλοντικά σχέδια για αιολικά πάρκα σε βραχονησίδες. «Πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε μια άδεια για αιολικά πάρκα σε νησιά του Αιγαίου, που περιλαμβάνει αρκετές ακατοίκητες νησίδες: Λεβίθα, Σύρνα, Κανδελούσα, Κίναρο, Γλάρο, Λιάδι, Πλάκα... Πρόκειται για νησάκια στη μέση του Αιγαίου, στα οποία ενδημούν πολύ σπάνια είδη πουλιών, πολλά από τα οποία προστατευόμενα».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ορνιθολογικής Εταιρίας, από τις 722 ακατοίκητες νησίδες (από 20 έως 5.000 στρέμματα) στη χώρα μας, οι 479 (το 66%) ανήκουν στο δίκτυο Natura. «Οι ακατοίκητες νησίδες είναι σημαντικές για τη βιοποικιλότητα. Αποτελούν σημαντικά φυσικά εργαστήρια. Τα πιο σημαντικά σπονδυλωτά της Ελλάδας βρίσκονται σε αυτές για έναν απλό λόγο: εξαιτίας της απουσίας των ανθρώπων και χερσαίων σαρκοφάγων. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στις περιοχές αυτές ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνεται μόνο ανάλογα με τις απαιτήσεις ή προτάσεις του επενδυτή».

kathimerini.gr
 
Unsere Politiker sind zwar korrupte Schweine, doch sie würden keinen Schritt tun, der den Westen
zu einer solchen Maßnahme führen würde.



Falls du es noch nicht mitgekriegt hast. Es gibt eine Euro-Krise. Nicht nur eine Griechenland-Krise. Selbst in Frankreich geht
es den Leuten verdammt schlecht. Das ist keine Weltverschwörung gegen Griechenland.


Vollkommen richtig, es geht um den Euro, diese Irrsinns-Währung, welche aus Partnern Gläubiger und Schuldner gemacht hat!

Und seien wir mal ehrlich, Griechenland schöpft gerne aus dem Vollen und hat es vor der Krise auch getan, mit der Rente mit 53, der Steuerfreiheit für die Reeder, einem Steuerabkommen mit der Schweiz, wo die Reichen nur 10% Quellensteuer auf ihre Erträge abführen mußten etc. etc.

Wettbewerbsfähigkeit ist etwas anderes!
 
Vollkommen richtig, es geht um den Euro, diese Irrsinns-Währung, welche aus Partnern Gläubiger und Schuldner gemacht hat!

Und seien wir mal ehrlich, Griechenland schöpft gerne aus dem Vollen und hat es vor der Krise auch getan, mit der Rente mit 53, der Steuerfreiheit für die Reeder, einem Steuerabkommen mit der Schweiz, wo die Reichen nur 10% Quellensteuer auf ihre Erträge abführen mußten etc. etc.

Wettbewerbsfähigkeit ist etwas anderes!


Wie kommst denn auf Rente mit 53 vor der Krise?
 
Wie kommst denn auf Rente mit 53 vor der Krise?


Na ich bitte dich, daß es vor der Krise dieses vollkommen irreale Renteneintrittsalter gab, ist doch bekannt!

Viel interessanter finde ich, daß die reichen Familien in Griechenland jetzt die Mittelschicht kaputt machen. Denn die könnte eine demokratische Entwicklung tragen und politisch ein gerechteres Steuersystem durchsetzten. Was die Reichen, welche 80% des griechischen Volksvermögens besitzen, gar nicht wollen können. Deshalb werden Scheindebatten geführt, zum Beispiel über Merkel (ich war immer gegen sie, aber mit der griechischen Krise hat sie wenig zu tun).
 
Es gibt keinen Griechen der je mit 53 in die Rente ging. :lol: Als 53 Jähriger kann kaum ein Grieche überhaupt von seiner Rente leben. Da wird mindestens bis mitte 60 gearbeitet. Außerdem war das Renteneintrittsalter nie bei 53, es wurde diskutiert ob man es von 65 auf 68 hebt.

Vllt verwechselst du es mit den Slowenen, dort beträgt das Rentenalter 58.
 
[h=1]Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση, αλλά τα κέρδη 1,9 δισ. από την ΕΚΤ[/h]
varoufakis-italia-708.jpg
Πολιτική
03|02|2015 16:55


[SUP]-[/SUP]A[SUP]+[/SUP]A


Μιλώντας σε Ιταλούς δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη προσθέτοντας ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Υπογράμμισε ότι η χώρα δεν θέλει τη δόση των 7 δισ. ευρώ, ωστόσο, θα ζητήσει να της δοθούν από την ΕΚΤ τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ.
Τι συζήτησε με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι συζητήθηκε ο «οδικός χάρτης» για τα επόμενα χρόνια, αλλά και θέματα που τέθηκαν σε Παρίσι και Λονδίνο και τα οποία θα εξεταστούν στις συναντήσεις με Ντράγκι και Σόιμπλε

Για τις συναντήσεις σε Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο
Οι συζητήσεις που είχαμε μέχρι τώρα, τόσο εδώ στη Ρώμη όσο και στο Παρίσι και βέβαια και στο Λονδίνο με μια σειρά από επενδυτές των οποίων ο ρόλος είναι πολύ σημαντικός στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ήταν συζητήσεις οι οποίες επιβεβαίωσαν την κοινή πεποίθηση και αποφασιστικότητα όλων μας να σταθεροποιηθεί επιτέλους η Ευρωζώνη κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αν η χώρα στην οποία ξεκίνησε το domino effect δεν αποκτήσει επιτέλους τη σταθερότητα που της αξίζει εντός μιας Ευρώπης η οποία αναπτύσσεται.
Για την αλλαγή στρατηγικής στο θέμα χρέους
Αυτό που θέλω να πω όσον αφορά στο χρέος είναι το εξής. Θα χρησιμοποιήσουμε όποια χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ευφημισμούς χρειάζεται για να απομειώσουμε το ελληνικό χρέους. Να καταστήσουμε την ελληνική οικονομία βιώσιμη και να θέσουμε τέλος στην αυτοτροφοδοτούμενη σκοτοδίνη η οποία έχει δημιουργήσει όχι μόνο ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, αλλά τροφοδοτεί μια κρίση αποπληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.
Αυτά είναι ζητήματα που συζήτησα με τους ομόλογούς μου στο Παρίσι και που θα συζητήσουμε με τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο και με τον Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως δεν μιλάει πια για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ο κ. Βαρουφάκης απάντησε «Σημασία έχει η ουσία. Πως θα ονομάσουσε, τι ευφημισμούς θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνουμε πιο εύπεπτο αυτό που πρέπει να σμυβεί για τους Ευρωπαίους εταίρους μας που έχουν δεσμεύσεις στους ψηφοφόρους τους που βασίζονται αν θέλετε σε σημειολογικά μέσα θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα μέσα που χρειάζονται για να πετύχουμε τον στόχο μας. Και στόχος είναι η απομείωση χρέους η επιστροφή στην ανάπτυξη και ο πιο βασικός στόχος είναι όλα αυτά να γίνουν έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μεταρρυθμιστεί για να πάψουμε να δημιουργούμε και να συντηρούμε που μας έφεραν το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε το 2010.
«Ναι είμαι αισιόδοξος» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε αντίστοιχη ερώτηση δημοσιογράφου.
Σειρά παίρνουν Ντράγκι και Σόιμπλε
Οι επόμενες δύο στάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη θα είναι στην Φρανκφούρτη, την Τετάρτη, και στο Βερολίνο, την Πέμπτη, όπου θα συναντηθεί με Μάριο Ντράγκι και Βόλφγκανγκ Σόιμπε αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται πως χθες το Βερολίνο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε γνωστό πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Γιάνη Βαρουφάκη, στην οποία εκφράζει την επιθυμία του για συζητήσεις






Πηγή: Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τη δόση, αλλά τα κέρδη 1,9 δισ. από την ΕΚΤ | iefimerida.gr ??????????: ??? ??????? ?? ????, ???? ?? ????? 1,9 ???. ??? ??? ??? | iefimerida.gr
 
Passenger traffic at Athens’ International Airport (AIA) “Eleftherios Venizelos” increased 27.95% in January compared to the same month last year, reaching 975,000 passengers.

The number of domestic travelers jumped 43.9% to 375,994, versus 261,361 in January 2014, while international passengers also continued to increase, recording a 19.6% rise to 599,461 versus 501,075 in the same period last year.


- See more at: Passenger Traffic at Athens International Airport Jumps 28% in January | GreekReporter.com
 
Zurück
Oben