Sarajlijero
Magarac
- Kod našeg komšije Seida počeli su da dolaze crnokošuljaši. Jedno veče došlo ih je dvadesetoro u ustaškim uniformama. Počeli su da pljačkaju selo. Upali su i u kuću gde smo bili i mi. Preturili su sve po kući, a jedan od njih je tražio da mu pokažem šta ima na spratu. Prislonio mi je pištolj na čelo i naredio da skinem odeću sa sebe. Samo me je pogledao i otišao. Tada sam čula da moj Goran plače i pojurila sam niz stepenice. Jedan od vojnika ga je uzeo u ruke i rekao: “Ovog mladog ćetnika ćemo osunetiti da bude musliman." Molila sam ga i preklinjala da to ne čini.
Als würde man damit drohen das Kind umzubringen.
Mali Goran nedavno je doživeo neprijatnost u školi. Bošnjak koji se vratio u Konjević Polje pitao ga je da li ide u džamiju, na što mu je Goran odgovorio da je Srbin i da ide u crkvu. Tad ga je onaj Bošnjak - povratnik pljunuo u lice i u svesci mu nacrtao zvezdu i polumesec i napisao mu da je Turčin.
Damit hätte sich der Junge indirekt selber als Türke - da Moslem - bezeichnet, was ein noch grösserer Schwachsinn ist. Wer wen gerne als Türken bezeichnet, ist hinreichend bekannt.