Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Massive Proteste in Bosnien u. Herzegowina - JMBG

Nichts anderes habe ich gesagt :P

Man kann alles lösen, wenn man nicht versucht Identitäten zu verändern; vielerorts in FBiH werden die Menschen nur als "Katolici, Muslimani, Pravoslavci" bezeichnet. Wenn man sich überlegt, was das bedeutet, versteht man auch, warum sich Menschen dagegen wehren.

Die einzige funktionierende Lösung kann nur sein, dass Kroaten, Bosniaken und Serben eine Einigung finden.

Von wem werden die Menschen denn so bezeichnet? Oft genug abwertend! Darum habe ich ja geschrieben, "...Jeder muss über seinen Schatten springen". Aber ich sehe, wir sind ja im Prinzip einer Meinung. An UNS würde es nicht scheitern!

Packen wir uns zusammen, übernehmen das Land und führen es aus der Krise. Samstag hätte ich Zeit :-) Grahic kann uns ja ein wenig dabei helfen...

Bei der Gelegenheit ersetzen wir die Einkommenssteuer durch eine 25 %-ige Religionssteuer, dann werden wir ja sehen, wie wichtig den Menschen ihr Glaube ist ;-)

Von wem werden die Menschen denn so bezeichnet? Oft genug abwertend! Darum habe ich ja geschrieben, "...Jeder muss über seinen Schatten springen". Aber ich sehe, wir sind ja im Prinzip einer Meinung. An UNS würde es nicht scheitern!

Packen wir uns zusammen, übernehmen das Land und führen es aus der Krise. Samstag hätte ich Zeit :-) Grahic kann uns ja ein wenig dabei helfen...

Bei der Gelegenheit ersetzen wir die Einkommenssteuer durch eine 25 %-ige Religionssteuer, dann werden wir ja sehen, wie wichtig den Menschen ihr Glaube ist ;-)

Sorry, Grahic vertraue ich keinen cm über den Weg, jemand der irgendwelche Fremden im Internet zu sich nach Hause einlädt und nach 8 Jahren Bosnienaufenthalt kein bosnisch spricht, ist irgendwie ... nicht der, der er vorgibt zu sein, dementsprechend potentiell eine Gefahr :P

Ansonsten bin ich für eine Religionssteuer - befreit werden Atheisten und Agnostiker :P

Sorry, Grahic vertraue ich keinen cm über den Weg, jemand der irgendwelche Fremden im Internet zu sich nach Hause einlädt und nach 8 Jahren Bosnienaufenthalt kein bosnisch spricht, ist irgendwie ... nicht der, der er vorgibt zu sein, dementsprechend potentiell eine Gefahr :P

Ansonsten bin ich für eine Religionssteuer - befreit werden Atheisten und Agnostiker :P

...lassen wir ihn von der NSA checken :-) aber Fotografieren kann er!

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.

GRADJANI NJEMACKE ORGANIZUJU 29.06.13 U KELNU VELIKI-CENTRALNI HUMANITARNI KONCERT PODRSKE GRADJANIMA - DEMONSTRANTIMA U BIH
Bürger Deutschlands organisieren am 29.06.13 in Köln ein grosses-zentrales
Benefiz-Konzert als Unterstützung an die Bürgern Bosnien und Herzegowinas,
die in diesen Tagen in den Städten Bosnien und Herzegowinas
für Ihre Bürgerrechte demonstrieren

KONZERT / KONCER: JMBG - Ja for My Baby Germany
DATUM / DAN: Samstag / subota: 29.06.13
ORT / MJESTO: Köln - Essigfabrik
ADRESSE / ADRESA: Siegburger Strasse 110 - 50679 Köln

- - - Aktualisiert - - -

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Stranke iz RS-a su jasno stavile do znanja da se u Sarajevu ne osjećaju bezbjedno, da su bili žrtve "talačke krize" i da su protesti u Sarajevu napad na Republiku Srpsku iz kojih je ona izašla kao jači entitet, a Milorad Dodik gotovo u svakom svom javnom istupu postavlja ogradu između Sarajeva i Banja Luke. Čak je i Vlada RS-a u jučerašnjoj informaciji za vanrednu sjednicu naglasila da se zna ko je preko društvenih mreža ujedinjavao Sarajevo i Banja Luku, ko je pozivao na proteste. U saopćenju stoji da se radi o bošnjačkim imenima I lažnim profilima na Facebooku I Twitteru. Profesorica Cenić je mišljenja da je ova priča matrica na kojoj opstaju 'dodikovske' politike koje zabavljaju narod.
"Ova vlast ili ove vlasti, kako hoćete, dovelu su zemlju do totalnog sunovrata. Najlakše je ponovo okrivljavati se između sebe, nalaziti razloge za totalni nerad i neodgovornost, pa tako je sada hit ta ugroženost u Sarajevu, odnosno bezbjedonosna situacija oko Parlamenta. Izgleda da im je zadovoljovajuća bezbjedonosna situacija po sarajevskim šoping centrima (u kojima se obilato kupuje luksuzna roba) i kafanama. Ne znam čime će se više okititi, osim još nekoliko desetina nezarađenih plata i ostalih sramotnih prinadležnosti. Sramotnih, jer pare od naroda uzimaju za krajnji nerad i neodgovornost, podvlačim ponovo. Baš prave od države tor!" - kazala je Svetlana Cenić za naš portal.

"Dobar dio naroda se uhvatio u nacionalno kolo samo zato što smatra da će ga sredina izopštiti ako ne priča horski. Čim iskočiš iz top hora, kojim diriguju upravo ovi što između sebe trguju, a javno se prepucavaju, odmah krenu na tvoju glavu. Doduše, jedan dio, moramo to priznati, i ne zna da misli svojom glavom, već kako mu se kaže" - kaže Cenić.

"Došla sam kao neko ko podržava zahtjeve studenata i zgražava se nad činjenicom da postoje javne ličnosti koje se drznu da ih nazovu kopiladima. Međutim, neka pobacaju diplome svi oni koji ne znaju na čemu počiva demokratija, neka prestanu da se zovu intelektualcima svi oni koji smatraju da je jedini način organizovanja ili djelovanja politička partija, a neka izađu iz politike svi oni kojima je strano uvažavanje nečijeg stava. Većina ljudi pojma nije imala koji su studentski zahtjevi. Izašli su nesretni i nezadovoljni, ljudi koji više ništa osim golog života ne mogu da izgube. Kako reče jedan gospodin pored mene: 'Da mi je došao ne znam kakav okupator sa strane, ne bi mi bilo gore'... I biće toga još. Jer, glad će biti samo veća" - kaže Cenić i naglašava da su je nasmijali izvještaji RTRS-a i izjave premijerke RS-a Željke Cvijanović nakon jučerašnjih demonstracija u Banja Luci koja je u prvi plan stavila demokratičnost Republike Srpske i to da je za Republiku Srpsku veoma bitno to što su banjalučki studenti odbacili bilo kakvu vezu sa sarajevskim događajima.

"Demokratičnost se ne može ogledati u tome da se pobrajaju ljudi, ili kako premijerka reče "figure iz političkog života", onda da se u prvi plan gura da je dobro da su se studenti ogradili od protesta u Sarajevu... Najbolje da premijerka još kaže ko treba da bude na protestima i podijeli ko će šta da kaže. Dakle, umjesto da se govori da se toliko teško živi da psiha puca, zdravlje nestaje, apatija je sve veća..., premijerka drži govor šta joj se dopalo na protestima, šta nije, udara packe Incku, a onda hvali demokatičnost Republike Srpske. Kontradiktornost u samo nekoliko rečenica"

"Demokratičnost se ne može ogledati u tome da se pobrajaju ljudi, ili kako premijerka reče "figure iz političkog života", onda da se u prvi plan gura da je dobro da su se studenti ogradili od protesta u Sarajevu... Najbolje da premijerka još kaže ko treba da bude na protestima i podijeli ko će šta da kaže. Dakle, umjesto da se govori da se toliko teško živi da psiha puca, zdravlje nestaje, apatija je sve veća..., premijerka drži govor šta joj se dopalo na protestima, šta nije, udara packe Incku, a onda hvali demokatičnost Republike Srpske. Kontradiktornost u samo nekoliko rečenica"

http://www.source.ba/clanak/7656124...groženi kada kupuju luksuznu robu u Sarajevu“

Anhänge

Sie haben keine Berechtigung Anhänge anzusehen. Anhänge sind ausgeblendet.
Stranke iz RS-a su jasno stavile do znanja da se u Sarajevu ne osjećaju bezbjedno, da su bili žrtve "talačke krize"

Bili su oni zrtve k**ca mog! Es ist einfach unglaublich in welcher "politischen Situation" wir uns in Bosnien befinden. Solange Opfer wie Milorad Dodik an der Macht sind, wird sich daran auch nichts ändern! 99% aller Politiker in Bosnien & Herzegowina (und dabei ist es egal ob KROATE, BOSNIER, SERBE oder was auch immer) kann man in die Tonne kippen! Es ist einfach jeden scheiss egal was der andere will. "Kompromiss" ist im super "politischen" Balkan ein absolutes Fremdwort! Wie kann man bitte in so einem Fall DAGEGEN sein??? Ich mein, ich weiß dass deren Hirn mit nationalistischer Scheisse vollgeschissen ist aber ein bißchen Vernunft kann man doch wohl verlangen! Das ist die gleiche alte Schallplatte die schon vor über 20 Jahren geleiert wurde: Typische, widerwärtige Nationalistenrhetorik! Menschen aus BELGRAD oder NOVI SAD bekunden ihre Solidarität aber Dodik und Co interessiert es kein Stück!

Jedinstvo u odbrani Republike Srpske, oko toga se sve partije kod nas okupljaju. A od čega je to brane domaći političari i koja im je nagrada za to? Kažu, brane od Sarajeva. Dobro. Kad odem u Sarajevo pa vidim te naše napadače, ono svijet k`o i ovdje kod nas. Galami ponekad na Republiku Srpsku, k`o što i mi galamimo na Sarajevo. Ali, sve manje. A sve više ni ja ovdje ni on tamo nemamo volje da to radimo.

Šta ćeš više galamiti oko toga. Vidim ga, ili nema pos`o ili ima neki k`o da ga nema, taman kao i ja. Šta vidjeti u očima čovjeka koji ne može dijete poslati na tri dana ekskurzije? Nema tu dalje, čovjeku siromaštvo najefikasnije ubija dostojanstvo. Jadni, bijedni i uniženi, i on i ja.
Takvi kakvi jesmo nismo mi prijetnja jedan drugom. Ni potencijalna. Prijetnja smo sami sebi. Bože me sačuvaj, ljudi svaki dan u očajanju dižu ruke na sebe. Ne može se to više trpiti, nemaš nijednog ugla da se u njega sakriješ i drhtiš k`o pašče. Vlast je sve uzela i uperila u tebe lampu, te si bijedan samom sebi i stidiš se samog sebe.
Dakle, naši političari su nas dotle odbranili. Što ne kažu šta to tačno brane? Najveću nezaposlenost u Evropi? Najniži standard? Najveću apatiju kod mladih? Najveću administraciju? Najmanje penzije? Šta branite bolan ljudi? Koja platforma, šta? Od koga? Od onog drugog jadnika tamo? Nemojte od njega, gre`ota je. Njemu ako ne možete pomoći nemojte lajati na njega, ima on svoje političare da ga vrijeđaju.

Od rata naovamo sve je gore običnom čovjeku. Ja ne znam kakav Ajnštajn moraš biti da to shvatiš. Šta poslije toga ima da se pametuje? Uništili ste nas vi, niko drugi. Vi, naše bitange političari. Prestanite da nas branite, gotovi smo. Prestanite da nas branite, umilostite se, dajte nam makar simboličnu šansu.
I svi ste ista bagra, ne zna se koji je gori. Samo vas pare interesuju, pare i fotelje. Skloniš jednog krkana, dođe drugi. Od kojeg ste to zlog oca i gore matere, ko vas pravi takve?

Ja kako vidim, imamo dva jedinstva Republike Srpske i dvije platforme. Jedna je ta vaša, i za nju svako od vas inkasira mjesečno par hiljada evra. Druga je ovog običnog svijeta. Vidimo se kad idemo u banku da plaćamo račune, vidiš nam na čelu platformu, njen sadržaj, suštinu i muku kao najbolji paraf koji je opisuje. Jedinstveni smo u muci da jedinstveniji ne možemo biti. Jedinstveni u paklu koji nam vi napraviste. Paklu iz kojeg više i ne možemo naslutiti izlaz, kad se pogledamo vidiš nam na licu da niko ne zna kako uopšte može nešto da se promjeni u ovoj šugavoj državi, kako išta pozitivno može da se desi.

Aman, ljudi, ne može se više ovako.

Dejan Vuković

Wie er sagt: "Die Würde wird am effektivsten durch Armut getötet!"

Die bosnischen Politiker (ausnahmslos) erniedrigen das eigene Volk, mehr noch als aktuell in der Türkei. Ich frage mich, wie lange noch?

Hier der von Dolls gepostete Beitrag auf deutsch (Google übersetzt, also ein wenig holprig):
Google Übersetzer

[h=2]Buđenje građanske svijesti u BiH[/h]

Demonstracije u Sarajevu i Banjoj Luci su prvi znak buđenja građanske svijesti u poslijeratnoj BiH, tvrde analitičari. Podsjećaju, međutim, da je BiH podijeljeno društvo i da to stanje neće biti promijenjeno preko noći.

U Bosni i Hercegovini se proteklih desetak dana događalo ono od čega su političke elite u ovoj zemlji strahovale još od Daytona. Građani različitih nacionalnosti ujedinili su se u borbi za svoja prava tražeći na protestima hitno donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Koliko god bila mala, podrška Banjalučana sarajevskim demonstrantima užasnula je nacionalističku vrhušku Republike Srpske (RS), tvrde analitičari, pojašnjavajući da takva podrška podriva ključne principe podjela na etničkoj i vjerskoj osnovi i razbija zablude o nemogućnosti zajedničkog života u ovoj zemlji.
Politička analitičarka iz Banja Luke Tanja Topić podsjeća da se radi o klasičnoj etno-nacionalonoj mantri po kojoj ovdašnje političke elite funkcioniraju. „I one nastoje pokazati kako je javnost podijeljena na srpsku, hrvatsku i bošnjačku i kako može funkcionirati samo u okviru zadatih nacionalnih torova“, kaže Tanja Topić.

Izbjegavati politizacije protesta i podjele na etničkoj osnovi
Zabrinuta je i politička elita u Federaciji BiH koja se, podržavajući zahtjeve sarajevskih demonstranata, sada želi riješiti pogubnih političkih aranžmana sklopljenih u procesu uspostave vlasti nakon izbora 2010. godine.

Politički analitičar Srđan Puhalo vjeruje da apolitične građanske demonstracije mogu pozitivno uticati na društvene promjene u BiH. Prema njegovom mišljenju, građani se moraju bolje „umrežiti i organizirati“ kako bi se pri protestima pritisak ravnomjernije vršio na cijeloj teritoriji BiH. „Pri tome, koliko je god to moguće, treba izbjegavati bilo kakve podjele na etničkoj osnovi“, tvrdi Puhalo.

No, BiH je još uvijek podjeljeno društvo u kojem su različiti nacionalni interesi suprotstavljeni zajedničkom građanskom djelovanju na nivou cijele države. Urednik portala Buka Aleksandar Trifunović kaže kako se ne treba zanositi da će to stanje biti promijenjeno preko noći.

Demonstracije mogu uticati na društvene promjene u BiH
„Međutim, JMBG se tiče svih nas i tu je potrebno zajedničko djelovanje. To je dobro, sve dok se ne politizira, dok ne predstavlja skupljanje političkih poena za neku političku opciju. To pokazuje da građani imaju elementarno dostojanstvo da se bore za ono što im pripada“, kaže Trifunović.

Ni protesti u RS-u nisu ostali bez rezultata. Visoki funkcioner vladajuće političke partije morao je otići sa stranačke funkcije nakon što je uvrijedio studente, dok je entitetski predsjednik Milorad Dodik najavio raspisivanje tendera za izgradnju studentskog paviljona, što je bio jedan od studentskih zahtjeva.

Mač sa dvije oštrice

Sarajevski profesor Zdravko Grebo smatra da su, nakon decenija letargije, protesti u Sarajevu i Banjoj Luci prvi znak buđenja građanske svijesti u BiH. „Uspjeh akcije ljudi koji su organizirali ovo u Sarajevu budi nadu da će se i oko nekih drugih, možda globalno značajnijih pitanja, također pokrenuti masovne akcije i masovni protesti“, kazao je Grebo u programu Federalne televizije.

No, analitičari se pribojavaju da bi demonstracije mogle biti iskorištene i za produbljenje političke krize u BiH i daljnju disoluciju zemlje. Podsjećaju da su srpski i hrvatski zvaničnici u insitucijama BiH, pod izgovorom da Sarajevo nije siguran grad, već najavili da neće dolaziti na sjednice Vijeća ministara, što bi moglo izazvati novu blokadu rada državnih institucija.

Bu

"...das erste Zeichen des Erwachens des staatsbürgerlichen Bewusstseins in BiH"

Vielleicht wird´s doch noch was!

Zurück
Oben