clk
Top-Poster
Wie Viele Mazedonier gibt es in Albanien, hat jemand Zahlen?
Einfach mal eine faire Volkszählung machen und dann ist es mir egal ob es 5000 oder 50 000 sind!
das heisst ja, das die Mazedonier um die 30, 40 Kinder gerkriegt haben müsssten, damit man auf 180.000 Kommt. Aber bei den Makedonskis ist alles Möglich mit den Segen Alexanders.
Mach dich mal schlau Kollega:
First Report on National Minorities in Albania, submitted by the Republic of Albania, under Article 25, paragraph 1, of the Council of Europe’s Framework Convention for the Protection of National Minorities, to the Advisory Committee, 2001, ACFC/SR(2001)005
- - - Aktualisiert - - -
Образовно-културен центар за дијаспората "Учи македонски онлајн"
Македонците во Албанија и Косово ќе го учат македонскиот јазик
Уписот на ученици кои се жители на Р. Албанија и Косово ќе започне од 15 септември 2012 година и наставата за нив е бесплатна, потребно е само да го потполнат формуларот за упис поставен на веб-страницата, а линкот е: www.makedonskijazik-online.org/formular1
Бесплатни курсеви и настава по мајчин јазик ќе имаат можност да посетуваат македонците во Албанија и Косово од октомври годинава, се вели во соопштението на Образовно-културниот центар за дијаспората Учи македонски онлајн.![]()
Оваа практика првпат беше воведена за Македонците во Грција и во октомври ја одбележува едногодишнината од функционирањето, а ќе продолжи тековно да се одржува и оваа година.
-87 македонци од Грција ја посетуваа онлајн наставата по македонски јазик минатата година и очекуваме околу 300 Македонци од Албанија и Косово да ја посетуваат оваа настава годинава. Олкав број очекувавме и од Македонците во Грција, но според сознанијата кои ги имаме голем дел од Македонците поради страв да не се дознае дека учат македонски, не ја посетувале наставата, вели Митко Јованов, основач и раководител на Учи македонски онлајн.
Уписот на ученици кои се жители на Р. Албанија и Косово ќе започне од 15 септември 2012 година и наставата за нив е бесплатна, потребно е само да го потполнат формуларот за упис поставен на веб страната а линкот е: www.makedonskijazik-online.org/formular1. По запишувањето секој ученик добива распоред со часови, професорка, паралека, термин за следење на наставата. Наставата се изведува еднаш неделно во текот на учебната година во термини погодни за учениците, од професорки од Р. Македонија во мултимедијална училница во која професорката и учениците имаат аудио и видеоконтакт. Наставата се одвива според официјалните наставни програми на РМ, а учењето на македонскиот јазик е поделено на три степени: почетен, среден и напреден степен кои содржат 35 часа.
Наставната програма овозможува учениците да преку учење на македонскиот јазик да се запознаваат со историјата, културата, традициите и обичаите на македонскиот народ и Република Македонија. Постапката на прилагодување на наставната програма е под надзор на Институтот за македонски јазик Крсте Мисирковв, Скопје, Република Македонија. Учениците кои ќе сакаат да добијат диплома по македонски јазик ќе мора да полагаат испит пред комисија составена од надлежните образовни институции во РМ.
Македонците во �лбанија и Ко�ово ќе го учат македон�киот јазик
offiziell 4,697 - inoffiziell 180,000
Македонци во �лбанија - Википедија
Und jetzt bitte nochmal auf deutsch lieber zoran.
Glaubst du daran, das es 180'000 jetzt sind? Wen ja, dan erklär noch wie du drauf kommst, eine "logische" erklärung hast du ja sonst immer mehr oder weniger parat.
offiziell 4,697 - inoffiziell 180,000
Македонци во �лбанија - Википедија
kennst du eigentlich den albanischen Sänger aus MK Beni??
![]()
Geht es um den Triumphbogen oder so?
Die habe ich mal unten im TV gesehen aber ich dachte immer die wäre Mazedonierin![]()
[TD="colspan: 2"] Poposki held talks with representatives of the local population of Trebiste municipality, who urged for opening of Dzepiste - Trebiste border crossing and speeding up the project for improvement of road infrastructure in Golo Brdo region. Macedonia's and Albania's Governments have agreed for the border crossing to be opened as soon as possible and I hope to soon see people to cross this section only with an identity card as agreed, Poposki said after the talks. The talks also addressed the need of Trebiste residents to learn the Macedonian language. Students from Trebsite municipality attended Summer Camp for Macedonian Language on August 12-19 in Ohrid, intended for children belonging to the Macedonian national minority living in the neighbouring countries under the auspices of the Ministry of Foreign Affairs (MoFA), which as Poposki said, would keep supporting such activities. |
Folge dem Video um zu sehen, wie unsere Website als Web-App auf dem Startbildschirm installiert werden kann.
Anmerkung: Diese Funktion ist in einigen Browsern möglicherweise nicht verfügbar.
Wir verwenden essentielle Cookies, damit diese Website funktioniert, und optionale Cookies, um den Komfort bei der Nutzung zu verbessern.
Siehe weitere Informationen und konfiguriere deine Einstellungen