TuAF
Turkesteron
ein sehr guter schritt der turkstaaten,die turksprachigen staaten (turkei,aserbaischan,turkmenistan,kirgisien,kasachstan)
werden einheitliche gemeinsame schulbuecher einfuhren fur das bildungssystem
auch werden lehrer und schueler der turkstaaten sich gegenseitig besuchen und unterrichten
werden einheitliche gemeinsame schulbuecher einfuhren fur das bildungssystem
auch werden lehrer und schueler der turkstaaten sich gegenseitig besuchen und unterrichten
Türk dünyasından ‘ortak eğitim’
Türk dili konuşan ülkeler ortak ders kitapları okutacak.Türk Dili Konuşan Ülkeler Konseyi’ne (Türk Keneşi) üye ülkeler açısından önemli kararlar alındı. Özellikle ortak tarih, coğrafya ve Türk edebiyatı dersleri ve ders kitapları gözden geçirildi ve Ortak Türk Tarihi kitabının programı onaylandı. Bu kitapları Türk Keneşi Devlet Başkanları toplantısında alınan karar gereği kurulan Türk Akademisi hazırlayacak.Kitapların programları hazırlanmaya başladı. İlk olarak da tarih kitabının hazırlığı tamamlanmış oldu. 1500'lü yıllara kadar gelen ortak tarihimizin önce seçmeli, sonra zorunlu okutulması şeklinde ilke kararı alındı. Aynı işlem önümüzdeki nisan ayına kadar coğrafya ve edebiyat kitapları için de gerçekleştirilecek. Böylece öğrenciler ortak tarih, coğrafya ve edebiyatı birinci elden tanıma fırsatı bulacak.
Öğrenci ve öğretmen değişim programı
Alınan bir diğer önemli karar ise üye ülkeler arasında öğrenci ve öğretmek mübadelesiyle ilgili oldu. İlerleyen süreçte Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan arasında öğrenci ve öğretmen değişimleri programları yürürlüğe konulacak.
Eğitim bakanlarından oluşacak bir Bilim İcra Kurulu'nun da oluşturulmasına karar verildi. Bu kurul Türk Akademisi'ne bilimsel faaliyetlerinde lojistik destek sağlayacak.
Türk dünyas?ndan ?ortak e?itim?