Uns bekannte Informationen über die
Influenca Suini (Influenca Schweini) in griechisch, auch zur Anreicherung des griechischen Vokabulars:
----------------------------
:book:
Φόβοι για δεύτερο, πιο φονικό, κύμα γρίπης
Η επικεφαλής του Παγκόσ μιου Οργανισμού Υγείας ανησυχεί για νέα επίθεση του ιού από το φθινόπωρο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 5 Μαΐου 2009
Ακόμα μία ευρωπαϊκή χώρα, η Πορτογαλία, ανέφερε χθες κρούσμα της γρίπης Α, ανεβάζοντας στις 21 τις χώρες που έχουν πληγεί παγκοσμίως, με συνολικά 1.085 κρούσματα επιβεβαιωμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί όμως περισσότερο τον ΠΟΥ, είναι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου, πολύ πιο φονικού, κύματος της γρίπης το φθινόπωρο- όπως είχε συμβεί και το 1918.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Τimes», την πρώτη μετά την αναβάθμιση του παγκόσμιου συναγερμού στο επίπεδο 5, η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, προειδοποίησε πως η φαινομενική μείωση των κρουσμάτων στο Μεξικό δεν σημαίνει και το τέλος της επιδημίας. «Ελπίζουμε πως ο ιός θα ξεθυμάνει διότι αν δεν το κάνει οδεύουμε προς μια μεγάλη επιδημική έκρηξη», δήλωσε. Και περνώντας στην αντεπίθεση εναντίον όσων την κατηγορούν για υπερβολικές αντιδράσεις στην κρίση, επεσήμανε τον κίνδυνο να επιστρέψει ο ιός, «με εκδικητική διάθεση», τους ερχόμενους μήνες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εξάπλωση του ιού της γρίπης των χοίρων σε χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου, όπως η Νέα Ζηλανδία, που αριθμεί ήδη έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς το Νότιο Ημισφαίριο ετοιμάζεται να εισέλθει τώρα στον χειμώνα, εποχή που ευνοεί τον ιό και κατά συνέπεια αυξάνει τόσο τις πιθανότητες εξάπλωσης όσο και τον κίνδυνο μετάλλαξής του. «Οι πανδημίες που γνωρίζουμε εξελίσσονται κατά κύματα», υπογραμμίζει ο καθηγητής Πατρίκ Μπερς, επικεφαλής της Υπηρεσίας Μικροβιολογίας στο Νοσοκομείο Νεκέρ του Παρισιού. «Η πανδημία του 1918 είχε ένα πρώτο κύμα τον Μάρτιο- Απρίλιο, ακριβώς την ίδια περίοδο, το οποίο ήταν ελαφρώς θανατηφόρο, ενώ το κύμα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου, που επέστρεψε από το Νότιο Ημισφαίριο, ήταν πολύ πιο θανατηφόρο». Στην πανδημία της ισπανικής γρίπης, με τουλάχιστον 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, είχε υπάρξει και τρίτο φονικό κύμα στις αρχές του 1919, περίοδο που επικρατεί ο χειμώνας στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Πρώτο κρούσμα στην Πορτογαλία
«Δεν λέω ότι θα ξεσπάσει απαραίτητα πανδημία, αλλά προτιμώ να παρα-προετοιμαστούμε, παρά να μην προετοιμαστούμε», επεσήμανε στους «Financial Τimes» η κ. Τσαν. Στην Ισπανία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, αυξήθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από 44 που ήταν την Κυριακή σε 57, γεγονός που την καθιστά την πλέον πληγείσα χώρα της Ευρώπης, ενώ η Πορτογαλία κατέγραψε το πρώτο της κρούσμα- πρόκειται για μία γυναίκα η οποία είχε μεταβεί προσφάτως στο Μεξικό.
ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ
Ανησυχία για την εξάπλωση της γρίπης και στο Νότιο Ημισφαίριο, που εισέρχεται στον χειμώνα, εποχή που ευνοεί την εξάπλωση του ιού
Πλύνετε αλλά και σκουπίστε τα χέρια σας
ΠΡΙΝ ΑΠΟμερικές ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε μια κλασική συμβουλή προστασίας από τη γρίπη των χοίρων: «Πλένετε τα χέρια σας έπειτα από κάποια χειραψία και καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε». Όπως σημειώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό «Slate», οι ειδικοί συμφωνούν μαζί του: το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο εύκολος τρόπος προστασίας. Τίθενται, ωστόσο, μερικά ερωτήματα: πόσο καθαρό είναι το σαπούνι σε μια δημόσια τουαλέτα; Κι αν βρωμίζει, μήπως καθαρίζει μόνο του επειδή είναι σαπούνι; Η απάντηση είναι ότι το σαπούνι λερώνεται, αλλά δεν απειλεί την υγεία μας.
Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έδειξαν ότι οι πλάκες σαπουνιού καλύπτονται συχνά με βακτήρια αλλά είναι απίθανο τα μικρόβια να μεταφερθούν και να μείνουν στα χέρια κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η μία το 1965 και η άλλη το 1988, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο: οι ερευνητές
μόλυναν ένα σαπούνι με διάφορα βακτήρια και κάποιοι εθελοντές κλήθηκαν να πλύνουν με αυτό τα χέρια τους. Και στις δυο περιπτώσεις, δεν εντοπίστηκαν μικρόβια στα χέρια των εθελοντών. Μια εξήγηση είναι ότι τα μικρόβια παρασύρονται από το νερό όταν ξεπλένουμε τα χέρια μας. Με άλλα λόγια, όταν καθαρίζουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε συγχρόνως και το σαπούνι.
Ακόμη και το νερό που δεν είναι πολύ καθαρό φαίνεται ότι καθαρίζει τα χέρια. Από πρόσφατες έρευνες στις αναπτυσσόμενες χώρες διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό βοηθάει στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, ακόμη κι αν το νερό έχει μικρόβια. Το βρώμικο σαπούνι, όπως και το βρώμικο νερό, δεν κάνει λιγότερο αποτελεσματικό το πλύσιμο των χεριών. Ακόμη κι αν αυξάνει τον αριθμό των βακτηρίων στα χέρια μας, έχει αποδειχθεί ότι το πλύσιμο με σαπούνι και νερό περιορίζει την εξάπλωση των ασθενειών. Προσοχή όμως: είναι καλύτερα να αφήσουμε τα χέρια μας άπλυτα από το να τα αφήσουμε βρεγμένα. Το πλύσιμο των χεριών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των μικροοργανισμών στα χέρια μας εξαιτίας των μολυσμένων επιφανειών στον νεροχύτη και των μικροβίων που μεταφέρονται από το πιτσίλισμα του νερού. Επομένως, το σκούπισμα των χεριών μετά το ξέπλυμα, είναι το επόμενο απαραίτητο βήμα.
Μόνο από νοσοκομεία - κέντρα υγείας η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Μάρθα Καϊτανίδη
ΦΡΕΝΟστη μανία των πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία αντιιικά φάρμακα παρά τις συμβουλές των ειδικών που επιμένουν πως δεν πρέπει να χορηγούνται εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος υγείας, προσπαθεί να βάλει το υπουργείο Υγείας με χθεσινή απόφασή του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε η παροχή των συγκεκριμένων σκευασμάτων «να γίνεται μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας, στη νοσοκομειακή τους τιμή και κατόπιν ειδικής συνταγής γιατρού, που θα αναφέρει το όνομα του λήπτη».
Επιπλέον, κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, εκτιμήθηκε το ενδεχόμενο αύξησης των στρατηγικών αποθεμάτων των αντιιικών φαρμάκων στην επόμενη περίοδο έως 10%, ενώ μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να εφοδιαστούν άμεσα με θερμικούς σαρωτές όλα τα διεθνή αεροδρόμια της χώρας.
Ο ιός και η Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, ασκήσεις επί χάρτου κάνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν έχει περάσει- τουλάχιστον μέχρι στιγμής- τα σύνορα της Ελλάδας ο ιός των χοίρων. Όπως επισημαίνουν, είναι γεγονός πως έχει αργήσει αφού έχουμε ως σύμμαχο τον καλό καιρό, ωστόσο δεν εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφού στοιχηματίζουν πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα και στη χώρα μας.
Τα Βαλκάνια αποτελούν ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα σύμφωνα με τους ειδικούς, συνεπώς όσο δεν υπάρχουν κρούσματα στις βαλκανικές χώρες τόσο μειώνονται οι πιθανότητες και κυρίως η ταχύτητα μετάδοσης της γρίπης των χοίρων και στη χώρα μας. «Οι επισκέψεις των Ελλήνων πολιτών στις γειτονικές χώρες και το αντίστροφο είναι συχνές, τόσο για επαγγελματικούς όσο και για εμπορικούς λόγους. Συνεπώς, η διασπορά της μόλυνσης θα ήταν ευκολότερη στην περίπτωση που είχε εκδηλωθεί κάποιο κρούσμα», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Πάνος Ευσταθίου, πρόεδρος της Έκτακτης Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης.
«Ο προορισμός Μεξικό σχεδόν δεν υπάρχει στη χώρα μας. Οι πολίτες που επισκέπτονται ετησίως τη συγκεκριμένη χώρα δεν ξεπερνούν τους 500», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Σπύρος Γκίνης, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων.
Το γεγονός πως η Ελλάδα είναι μικρό κράτος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Οι επιστήμονες, αναλύοντας τον πληθυσμό της χώρας μας σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία, και παίρνοντας ως δεδομένο τα διακρατικά και τα υπερατλαντικά ταξίδια, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πιθανότητες να καταγραφεί κρούσμα στην Ελλάδα και μάλιστα από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της νέας γρίπης μειώνονται σημαντικά.
Ευνοεί ο καιρός
Ο κύριος παράγων που ευνοεί τη χώρα μας είναι- σύμφωνα με τους ειδικούς- ο καλός, ανοιξιάτικος καιρός. «Η καλοκαιρία δεν καταστρέφει τον ιό της γρίπης. Απλά, περιορίζονται οι συναθροίσεις, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες επιτρέπουν τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να κολλήσει κανείς», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4515039