Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Slavenski jezici

Ama sta mene briga za tim brojkama koje ti pises?
Ja sam napisao ovo!

Zato nemoj da spamas temu, jer to nije uopste sustina teme!

Pa da nisam nista drugo od tebe ocekivao, cim se nesto odkrije sto uvposte nije istina, blokiras...

Ti ako hoces da govoris, idi u Tursku, i budi Turcin kolko hoces, al nece se turski jezik u cijeloj Bosni nikada vise koristiti.

Lijepo bi te zamolio da iduci put procitas sve, pa onda pametujes, a evo zasto nas razumijete!
Srbi i Hrvati iz susjednih zemalja ponukani panslavistickim pokretom stvorili norme zajednickog pisanog jezika, u periodu Jugoslavije - buduceg srpsko-hrvatskog. Kao osnova za taj vjestacki jezik uzeta je studija Vuka Karadzica (reformatora "srpskog jezika"), koji je trazeci najciscu varijantu juznoslavenskih govora pronasao stokavsko narijecje bosanskog jezika istocne Hercegovine (koji inace ima ijekavski izgovor), preinacio ga u ekavski izgovor i dodao mu atribut srpski. Dakle, jedan dijalekat bosanskog jezika postao je na taj nacin osnova za buduci srpski i hrvatski literarni jezik.

znaci da smo vaseg jezika kopirali ? A to je i tacno u Hercegovini se oduvijek govorio najcistij jezik, posto su hrvatski i srpski Hercegovci sacuvali svoj jezik, kulturu itd...

mal etwas über statistik:

auf wiki finde ich folgende einwohnerzahlen:

srb: 7.498.001 (ohne kosovo)
kro: 4.491.543
bosnien: 4.552.000

bosnisch sprechen 2,2 mil einwohner von 4,5 mil. das heißt 2,3 sprechen entweder kroatisch oder serbisch. irgendwie scheint sich das aber nicht auf die anzahl der serbisch sprechenden auszuwirken...

Du warst als Kroate nicht einmal überall in Kroatien xD

BOSANSKI JEZIK! A sad jesul to Bosanski pravoslavci il katolici, nema nista veze s HRVATSKOM ili SRBIJOM!

eto ga, nationalista je pokazao pravu facu svoju. Taj jezik, je rezultat mjesanja srpskog, hrvatskog, nesto malo crnogorskog i tako ti nastao taj najcistij jezik juznih slavena.

Jos jedno pitanje, ti kazes da je Bosanski/bosnjacki jezik veoma blizak turskom pa kako onda da bude najcstij juznoslavenski jezik...?

Postoji li mogucnost da se ovaj standardni Bosanski jezik, preimenuje u BOSANSKO-HERCEGOVAČKI JEZIK?
Danasnji naziv Bosanski jezik diskriminra u najmanju ruku hercegovce, a u velikom broju i ostale BH gradjane, Hrvate i Srbe koji bi bili voljni isticati da bez obzira na svoje nacionalno odredjenje govore materinski

eto ga, nationalista je pokazao pravu facu svoju. Taj jezik, je rezultat mjesanja srpskog, hrvatskog, nesto malo crnogorskog i tako ti nastao taj najcistij jezik juznih slavena.

Jos jedno pitanje, ti kazes da je Bosanski/bosnjacki jezik veoma blizak turskom pa kako onda da bude najcstij juznoslavenski jezik...?

Kad mi nadjes da sam napisao najcistiji, nastavljamo dalje!
I sta ti iz Srbije govoris u ime Srba u Bosni?

Zurück
Oben