Aktuelles
  • Herzlich Willkommen im Balkanforum
    Sind Sie neu hier? Dann werden Sie Mitglied in unserer Community.
    Bitte hier registrieren

Slavenski jezici

mal etwas über statistik:

auf wiki finde ich folgende einwohnerzahlen:

srb: 7.498.001 (ohne kosovo)
kro: 4.491.543
bosnien: 4.552.000

bosnisch sprechen 2,2 mil einwohner von 4,5 mil. das heißt 2,3 sprechen entweder kroatisch oder serbisch. irgendwie scheint sich das aber nicht auf die anzahl der serbisch sprechenden auszuwirken... die ist sogar geringer als es überhaupt einwohner in serbien gibt.

weiß net fatih... aber irgendwie kommt mir die aufzählung net koscher vor :confused:

da hat sich doch ein mullah ein paar zahlen aus den finger gezogen... (warum ist wohl kein link zur quelle angegeben)

kommt mir auch bisschen kurios vor, in BiH sprechen ja locker 1,4 Mille. serbisch als Muttersprache etc etc...hmm

mal etwas über statistik:

auf wiki finde ich folgende einwohnerzahlen:

srb: 7.498.001 (ohne kosovo)
kro: 4.491.543
bosnien: 4.552.000

bosnisch sprechen 2,2 mil einwohner von 4,5 mil. das heißt 2,3 sprechen entweder kroatisch oder serbisch. irgendwie scheint sich das aber nicht auf die anzahl der serbisch sprechenden auszuwirken... die ist sogar geringer als es überhaupt einwohner in serbien gibt.

weiß net fatih... aber irgendwie kommt mir die aufzählung net koscher vor :confused:

da hat sich doch ein mullah ein paar zahlen aus den finger gezogen... (warum ist wohl kein link zur quelle angegeben)

To su samo pretpostavke, valjda znas kad je zadnji put bio popis stanovnistva u BiH? ;)
I kako bi neko mogao imat 100% tacne brojke?

To su samo pretpostavke, valjda znas kad je zadnji put bio popis stanovnistva u BiH? ;)
I kako bi neko mogao imat 100% tacne brojke?

Po tim podacima su 2 mil. Srba zaboravljeni, u Bosni najmanje oko 1,4 mil govore srpski jezik kao materni jezik, a u Srbiji jos jednom fale 500.000 hiljada...

Pa ima jos oko 130.000 govornika srpskoga jezika na Kosovu, oko 100.000 u Hrvatskoj (vjerovatno i malko vise)....

sultan du bist ein opfa

sultan opfer si....

bosnisch ist dem russischen näher als dem türkischen
bosanski je ruskom blize nego turskom...

hvala lepo
hvala lipa
hvala lijepo

U Bosni se pisalo na Turskom, pricalo na Turskom itd!
Za sta imam mnoge dokaze!
A kad se na Ruskom pricalo/pisalo itd?
Kad mi nadjes onda te mozda i shvatim!
Al stas drugo osim uvreda od tebe se ne moze cuti!

Po tim podacima su 2 mil. Srba zaboravljeni, u Bosni najmanje oko 1,4 mil govore srpski jezik kao materni jezik, a u Srbiji jos jednom fale 500.000 hiljada...

Pa ima jos oko 130.000 govornika srpskoga jezika na Kosovu, oko 100.000 u Hrvatskoj (vjerovatno i malko vise)....

Ama sta mene briga za tim brojkama koje ti pises?
Ja sam napisao ovo!
Južnoslavenski jezici

7 priznatih jezika jedan u fazi dobivanja identifikatora

a1. bošnjački jezik 2.203.800 govornika (SIL oznaka: bos; ISO 639-1

Zato nemoj da spamas temu, jer to nije uopste sustina teme!

prije 500 godina (mozda)...

zähl mal auf russich bis 10, dann zähl es auf bosnisch... und merkst du was xD

budala si itd.

Recimo ako je bosnjacki jezik toliko blizu turskom jeziku, pa onda po pravilu Srbi i Hrvati nebi mogli 100 % razumjeti to sto govori Bosnjak. A ti tvoji turcizmi se samo koriste u usta seljaka i spadaju u nizu klasu jezika...;)

Recimo ako je bosnjacki jezik toliko blizu turskom jeziku, pa onda po pravilu Srbi i Hrvati nebi mogli 100 % razumjeti to sto govori Bosnjak. A ti tvoji turcizmi se samo koriste u usta seljaka i spadaju u nizu klasu jezika...;)

Lijepo bi te zamolio da iduci put procitas sve, pa onda pametujes, a evo zasto nas razumijete!
Srbi i Hrvati iz susjednih zemalja ponukani panslavistickim pokretom stvorili norme zajednickog pisanog jezika, u periodu Jugoslavije - buduceg srpsko-hrvatskog. Kao osnova za taj vjestacki jezik uzeta je studija Vuka Karadzica (reformatora "srpskog jezika"), koji je trazeci najciscu varijantu juznoslavenskih govora pronasao stokavsko narijecje bosanskog jezika istocne Hercegovine (koji inace ima ijekavski izgovor), preinacio ga u ekavski izgovor i dodao mu atribut srpski. Dakle, jedan dijalekat bosanskog jezika postao je na taj nacin osnova za buduci srpski i hrvatski literarni jezik.

Zurück
Oben