YouTube - Pita Kalamaki
Για να πιείς τον καφέ σου (κατα προτίμηση FRAPE) θέλεις ένα
βοήθημα, κυλινδρικού σχήματος, συνηθως πλαστικό σε διάφορα
χρώματα... ΑΥΤΟ!!!! λέγεται καλαμάκι
Τα πράγματα είναι απλά: 1. Το ξυλάκι με κρέας γύρω του λέγεται "σουβλάκι". Το μεγάλο ξύλο (ή σίδερο) με κρέας γύρω του λέγεται "σούβλα".
2. Καλαμάκι είναι αυτό που πίνουμε το αναψυκτικό.
3. Οταν ζητάει κανείς μία πίτα-σουβλάκι σε όλη την Ελλάδα εννοούν "ένα σάντουιτς με πίτα, όπου μέσα θα βάλεις ένα σουβλάκι". Στην Αθήνα, αν ζητήσεις το παραπάνω θα σε ρωτήσουν: "τι να βάλω μέσα;". Ετσι, ο σωστός τρόπος να ζητήσεις το παραπάνω είναι "ένα σουβλάκι (τυλιχτό) με καλαμάκι (σουβλάκι). Με τον ίδιο τρόπο, ζητάς "ένα σουβλάκι με γύρο", "ένα σουβλάκι με μπιφτέκι" και πάει λέγοντας.
4. Στην πρώτη μου επαφή με ψητοπωλείο των Αθηνών, δύο άτομα που καθίσαμε στο τραπέζι και ζητήσαμε 8 σουβλάκια (μετάφραση: 8 ξυλάκια με κρέας γύρω τους) μας έφεραν 8 "τυλιχτά" που δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε.
5. Ο γύρος δεν αποτελεί σουβλάκι, εκτός αν στο σερβίρουν μαζί με το σίδερο, πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει.
6. Λεμονάδα είναι το αναψυκτικό που παράγεται από χυμό λεμονιού. Το ότι η "ΗΒΗ" ονόμασε τη λεμονάδα της "λεμονίτα" δε σημαίνει ότι το αναψυκτικό ξαναβαφτίστηκε.
7. Το sprite ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ λεμονάδα. Είναι SPRITE.
8. Το ίδιο ισχύει και για το SEVEN UP
9.
MILCO δεν είναι όλα τα σοκολατούχα γάλατα. Το κακάο γάλα ονομάζεται απλά "γάλα κακάο".
MILCO ειναι το γάλα κακάο της ΔΕΛΤΑ. Με τον ίδιο τρόπο το γάλα κακάο του ΑΓΝΟ λέγεται "CHOCO MILK", της ΜΕΒΓΑΛ λέγεται "ΤΟΠΙΝΟ" και της ΦΑΓΕ "N'JOY". Οταν λοιπόν ρωτάω "έχετε MILCO?" και μου απαντάει "ΝΑΙ!" και μου δίνει ένα N'JOY τότε είναι φανερό πως είμαι στην Αθήνα.
10. Η μπουγάτσα δεν έχει να κάνει με τη γέμιση αλλά με το φύλλο της. Ετσι, στην ίδια ζύμη μπορούμε να έχουμε κρέμα, κιμά, τυρί, σπανάκι ή ... σαλιγκάρια.
καταρχας, την λεμοναδα οι Αθηναιοι για χρονια την ελεγαν λεμονιτα, που οπως σωστα τα λες φιλε Μακεδων, ειναι "κολλημα" απο την ΗΒΗ..
το ιδιο και με τα κακαο, το Μιλκο για παραδειγμα...
τελικα εχει πλακα αυτη η "διαφορετικοτητα" στον τροπο εκφρασης, κυριως για τα φαγητα!